Tilaajalle

Iso ratkaisu odottaa nopean nousun tehnyttä vaasalaistriathlonistia: ”Tässä iässä toista tilaisuutta ei luultavasti enää tule”

VAASA

Aikuisena kilpaurheilun aloittanut vaasalaislääkäri Aino Luoma on noussut nopeassa tahdissa Suomen kansalliseen kärkeen triathlonissa.

Luoma urheili heti ensimmäisenä kisavuonnaan 2014 puolimatkan Suomen mestariksi ja seuraavana vuonna ikäluokkansa Euroopan mestariksi puolimatkalla, vaikka hänen harjoitusmääränsä olivat tuolloin hyvin maltillisia.

Nälkä on kasvanut syödessä, ja varsinkin kolmas tila maailman kovimmassa kilpailussa vahvisti Luoman tavoitteellisuutta ja kunnianhimoa.

– Juoksussa ajattelin, etten ikinä enää lähde tähän kisaan. Maalissa ajattelin, että se oli tässä, selvisin ja olin kolmas. Kun kisasta oli mennyt jonkun aikaa, aloin ajatella, että olin kolmas, mutta voisin parantaa vielä aika montaa asiaa ja pärjätä paremminkin, Luoma paljastaa.

Luoma ei kilpaillut Havaijin Ironmanissa samassa sarjassa Suomen ykkösnimen Kaisa Salin kanssa, sillä Sali on lajissa pro eli ammattilainen. Luoman kilpailijastatus on amatööri. Tekeminen alkaa kuitenkin olla ammattilaistasoa sillä erolla, että Luoma saa elantonsa lääkärin työstään.

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, sillä Luomalle on avautumassa tilaisuus ryhtyä triathlonin ammattilaiseksi.

– Minun pitää miettiä vaihtoehtoja ja tehdä ratkaisu loppuvuoden aikana. Olen 32-vuotias ja kestävyysurheilijana parhaassa iässä. Minusta tuntuu, että harmittelisin loppuikäni, jos en nyt tarttuisi mahdollisuuteen yrittää ammattilaisena, jos vain saan mahdollisuuden. Tässä iässä toista tilaisuutta ei luultavasti enää tule.

Luoma on edustanut kotimaan triathlonistien yhteisöä TriathlonSuomea, mutta nyt kiinnostusta on osoittanut pari muuta tahoa.

Ammattilaisuus ei edellyttäisi Luomalta muuttamista pois Vaasasta, mutta ansioiden määrää se leikkaisi isosti.

– Ammattilaisuus ei triathlonissa tarkoita isoja rahoja eikä välttämättä edes säännöllistä tuloa. Joutuisin tekemään ainakin keikkatyötä. Nämä ovat isoja ratkaisuja, Luoma miettii.

Luoman nousu on ollut nopea mm. siksi, että Luoma on toistaiseksi välttynyt vammoilta. Etenkin pitkäaikaiseen rasitukseen liittyvät vammat loistavat Luoman kohdalla poissaolollaan.

– Olen edennyt maltilla, mutta varmaan on ollut onneakin matkassa, Luoma pohtii harjoitteluaan.

Olympiamatkalle Luoma sanoo olevansa liian hidas.

– Varsinkin uinnissa jäisin heti kättelyssä.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi