Tilaajalle

”Ei tässä tarvitse taikatemppuja tehdä” – Huuhkaja-luotsi Kanerva luottavaisena ennen Armenia-ottelua

TURKU

Suomen jalkapallomaajoukkueella on edessään tiistaina yksi historiansa suurimmista otteluista, kun se kohtaa EM-karsinnoissa Turussa Armenian.

Panokset ovat valtavat, sillä voitto avaa Suomelle EM-lopputurnauksen ovea entistä enemmän ja tappio puolestaan heikentää mahdollisuuksia edetä lohkon kahden parhaan joukkoon ja suoraan ensi kesän lopputurnaukseen.

Päävalmentaja Markku Kanerva on luottavainen ennen trilleriä. Tosiasiassa Suomi on jokseenkin pakkovoiton edessä. Tasapeli tai Armenian voitto tietäisi sitä, että Bosnia-Hertsegovinalla olisi mahdollisuus ohitttaa Suomi sarjataulukossa, jos se voittaa tiistain myöhäisillan ottelussa Kreikan, kuten olettaa sopii.

Suomi sai lauantaina Bosnialta kylmää kyytiä ja koki karsintojen toisen ja tylyimmän tappionsa.

Kaikki on kuitenkin vielä Huuhkajien omissa jaloissa, sillä voitot vievät Suomen EM-lopputurnaukseen.

– Ei tässä tarvitse taikatemppuja tehdä, että pystymme käsitttelemään tappion ja pelaamaan taas hyvin. Pelaajat ovat kokeneita ja kokeneet pettymyksiä seuroissaan. Henkinen kantttimme mitataan nyt. Itsetunnon nosto lähtee pienistä asioista. Hymyä on jo näkynyt pelaajien huulilla ja vitsit oivat lentäneet, joten joukkueen henkinen tila on hyvä, Kanerva totesi ennen Suomen maanantai-iltapäivän harjoitussessiota Turun Veritas-stadionilla.

Armenialle ei kuitenkaan saisi hävitä tai mahdollisuudet päästä suoraan kisoihin heikkenisivät ratkaisevasti. Tasapelikin olisi varsin huono tulos.

– Enemmän äijämäisyyttä tarvitaan esimerkiksi pallonriistoissa kuin Bosniassa. Perusasiat, kuten syötöt ja liikkuminen pitää parantua. Meidän pitää näyttää isännän otteita alusta asti, Kanerva painotttaa.

Suomi on hävinnyt kaksi edellistä otteluaan Italialle ja Bosnialle, mutta mahdollisuus päästä EM-kisoihin on yhä omissa jaloissa.

– Kolme peliä jäljellä ja niistä kaksi kotona. Ei huono asetelma, Kanerva painottaa.

Kanerva ei tietenkään aliarvioi Armeniaa.

– Se on hyvä joukkue. Voittanut Kreikan ja Bosnian. Löytyy nopeutta ja taitoa. Vastaiskut ovat vaarallisia, joten meidän pitää olla hereillä pallonmenetysten jälkeen. Armenialla on heikkoutensa. Puolustuspeli ei ole niin tiivistä. Se meidän pitää hyödyntää. Luoda tekopaikkoja ja tehdä maaleja. Meidän on saatava pidettyä peli kontrollissa.

Huuhkajakippari Tim Sparv uskoo, että Suomi on tiistaina taaas iskussa ja valmis kaatamaan Armenian, joka Suomen onneksi jäi 1-1 tasapeliin Liechtensteinin kanssa lauantaina.

– Uskon, että palaamme omalle tasollemme ja kentällä nähdään aivan erilainen Suomi kuin Bosniassa, Sparv sanoi.

– Luotan joukkueeseen ja siihen, että otamme tarvittavat pisteet.

Sparv ei ole itse täydessä terässä. Selkävaivat ovat voitettu, mutta nyt vaivaa pohje.

– Vanhuus ei tule yksin, naurahti 32-vuotias Sparv.

– Pelikunto voisi olla parempikin. Testaamme jalan nyt treeneissä ja katsotaan miltä tuntuu.

Sparvin poissaolo Armenia-ottelusta olisi huono juttu, sillä Suomi ei ole yleensä pärjännyt, ellei vaasalainen ole ollut keskikentän pohjalla raatamassa.

Toppari Paulus Arajuuri loukkasi jalkansa Bosniassa ja on varmuudella sivussa. Se tekee jo suuren loven Suomen alakertaan. Paikkaaja on Sauli Väisänen.

Sparv haluaa yleisöltä tukea.

– Tarvitsemme sitä. Se on selvää.

Suomi–Armenia EM-karsintaottelu Turussa tiistaina klo 19.00 alkaen. Viasat lähettää ottelun suorana. Lähetys alkaa klo 18.00

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi