Tilaajalle

Arkistojuttu: "Palkintopallilla piti nieleskellä, ettei tullut kyynel silmään" – Osakan MM-juhlissa purkautuivat Pitkämäen monet pettymykset

OSAKA

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki saavutti Osakan MM-kisojen päätöspäivänä sen, mitä hän ja koko Suomen kansa odottivat. Hän osoitti sunnuntai-iltana olevansa maailman paras keihäänheittäjä, vaikka moni, hän itse mukaan lukien, vielä perjantain karsinnan jälkeen epäili muuta. Lujahermoinen heittäjä kokosi kuitenkin hetkellisen masennuksen jälkeen itsensä ja näytti osaamisensa.

Pitkämäki löysi itseluottamuksen kelaamalla paitsi tämän kauden 90 metrin heittojaan ja ennätysheittoaan, myös analysoimalla sitä, mikä karsinnassa meni pieleen.

– Sain itseluottamusta ajattelemalla, että osaan tämän homman ja tiedän olevani hyvässä fyysisessä kunnossa. Juttelin paljon Ninan (avopuoliso Nina Kelo) ja heittäjäkaverini Tonin kanssa puhelimessa. Lisäksi nauhat auttoivat paljon. Laskin finaalissa juoksuni painopistettä ja sain sitä kautta suunnattua heitot paremmin eteenpäin. Askelmerkkiä ei tarvinnut muuttaa.

Pitkämäki teki sunnuntaina kolme teknisesti erinomaista heittoa, sillä neljännen kierroksen kaarikin kantoi lähes 88 metriä. Yleisölle nautinnoksi tarjottu "ysikymppinen" päästi tunteet lopulta valloilleen.

– Mestaruuden varmistuttua teki mieli juosta 400 metriä alle minuutin. En tiennyt, mihin olisin mennyt. Tunne oli niin mahtava. Siinä purkautuivat monet pettymykset. Palkintopallilla piti nieleskellä, ettei tullut kyynel silmään, hän kertasi.

Ensimmäiseksi mestari vaihtoi kuulumisia Kelon kanssa, joka samaan aikaan työnsi kuulaa moniottelukatsastuksissa Turussa. Vahtimestarin kopista oli kuitenkin löytynyt televisio, josta hän pääsi seuraamaan Pitkämäen kilpailua.

Sunnuntaina toteutui Pitkämäen yksi iso unelma. Hän sanoi, että ensimmäisen kerran maailmanmestaruus tuntui olevan mahdollista kaksi vuotta sitten Helsingissä, sillä siihen kisaan lähtökohdat olivat samanlaiset kuin Osakaan. Vuonna 2005 ei silti ollut vielä hänen aikansa.

– Uran jatkon kannalta tällä on suuri merkitys. Jos jälleen olisi tullut epäonnistuminen, motivaatiota olisi saanut kauden jälkeen kerätä. Nyt on helppo motivoida itsensä Pekingin olympialaisiin, jotka ovat pienestä pojasta lähtien olleet suuri haaveeni. Ateenassa olin vielä nuori ja kokematon, mutta nyt minulla on ensimmäistä kertaa hyvä mahdollisuus voittaa olympiakulta, hän suunnitteli.

Pitkämäen kyynärpää tähystetään ja puhdistetaan kisakauden jälkeen. Luvassa on kuukauden tauko, mutta sen jälkeen alkaa kova treenaus kohti olympialaisia. Harjoitusohjelmaan hän ei arvele tekevänsä muutoksia, mutta kilpailumäärää hän aikoo ensi vuonna laskea.

Tänä vuonna Pitkämäen kisakalenterista löytyy 17 mittelöä. Vaikka kauden pääkilpailu on ohi, Pitkämäki ei ehdi mestaruuttaan juuri juhlimaan kuin pienesti perhepiirissä. Jo torstaina hän matkustaa Zürichiin Kultaisen liigan perjantaina heitettävään osakilpailuun ja sunnuntaina hän edustaa sinivalkoisia värejä Ruotsi- Suomi-maaottelussa. 14. ja 16. päivä on jälleen Kultaisen liigan osakilpailujen vuoro, kunnes kausi päättyy 23. syyskuuta GP-finaaliin Stuttgartiin.

– Zürichiin voi olla aika vaikeaa koota motivaatiota, kun on aikaerot ja matkustelut vaivoina, tuore mestari totesi.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi