Tilaajalle

Analyysi: Uusi päävalmentaja Jani Honkavaara ottaa komentoonsa SJK:n, jonka voittamisen kulttuurista ovat jäljellä enää savuavat rauniot

Analyysi

Seinäjoen Jalkapallokerhon kurja kausi saa lauantaina päätöksensä kotikentällä FC Lahtea vastaan.

SJK:lla on takanaan ennennäkemätön kymmenen ottelun voitoton putki, jonka se haluaa katkaista viimeisellä mahdollislla hetkellä.

Kylillä on viime ajat arvailtu ja pohdittu kuka mahtaa seuraavaksi tarttua SJK:n ruoriin – nousta kalifiksi kalifin paikalle. Varsin tuuliselle paikalle.

Ilkan tietojen mukaan SJK:n uusi päävalmentaja on Jani "Honsu" Honkavaara, joka luotsaa lauantaina Kuopion Palloseuraa viimeisen kerran, kun joukkue kohtaa mestaruuden ratkaisevassa ottelussa FC Interin Turussa. Honkavaara tulee SJK:hon siis uunituoreena mestarivalmentajana, jos KuPS ei Turussa häviä.

Tasapelikin riittää kuopiolaisille mestaruuteen, joka olisi kalakukkokaupungissa ensimmäinen sitten vuoden 1976. Honkavaarasta tulisi kullan myötä kaikkien aikojen toinen seinäjokelaissyntyinen mestarivalmentaja: Jussi Ristimäki luotsasi Tampereen Ilveksen mestariksi 1983.

Seinäjokelaissyntyisen TP-Seinäjoen kasvatin ja seuran oranssipaidassa pelanneen Honkavaaran valinta SJK:n päävalmentajaksi on kaikenkaikkiaan erinomainen ja tervetullut asia. Muutama vuosi sitten Honkavaara oli jo "SJK:n miehiä", mutta kierot savolaiset astuivat kuvaan viime hetkillä ja saalistivat miehen riveihinsä. Kyllä kannatti, sillä siitä alkoi KuPSin mitaliputki.

Honkavaara helpottaa omaa ja perheensä elämää vaihtamalla KuPSin SJK:hon. Hän asuu seinäjokelaislähtöisen vaimonsa ja lapsensa kanssa Tuusulassa, mistä Kuopiossa ramppaaminen on ottanut kolme vuotta voimille. Honkavaara pääsee Etelä-Suomesta helpommin Seinäjoelle kuin Kuopioon. Tukikohdaksi voi ottaa myös vaikka Kihniössä sijaitsevan kesämökin.

Seinäjoella olosuhteet ovat myös huomattavasti paremmat kuin Kuopiossa, vaikka sitä parin viime kauden perusteella uskoisikaan.

Valmentajana Honkavaara on näyttönsä antanut niin KuPSissa kuin sitä ennen Helsingin IFK:ssakin.

Hän valmentaisi tällä hetkellä ulkomailla, jos olisi jokin aika sitten tarttunut erään keskieurooppalaisen seuran koukkuun. Seura oli päätynyt tekemään Honkavaaralle tarjouksen tutkittuaan tarkasti eurooppalaisten valmentajien tekemisiä ja tilastoja omissa liigoissaan. Honkavaaran tekemiset ja saavutukset HIFK:n ja KuPSin kanssa tekivät vaikutuksen.

Honkavaara on ajanut KuPSin tavaramerkiksi nopean ja hyökkäävän jalkapallon. Pallon saatuaan joukkue pyrkii menemään ryminällä eteenpäin. Joukkue prässää voimakkaasti ylhäältä ja ellei se saa palloa itselleen, se vetäytyy ja muodostaa vastustajalle vaikean blokin murtaa.

Jo kolmannen kerran perätysten voi todeta, että parasta SJK:n kaudessa oli se, että se on nyt ohi. Suhteissa resursseihinsa SJK on suorittanut kolme kautta alakanttiin.

Kaukana tuntuu olevan aika, jolloin Kakkosesta ryminällä Liigaan ja aina mestariksi asti komeetan lailla noussut seura pursui voittamisen kulttuuria, ylpeyttä, itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen. SJK-logo rinnassa annettiin kaikkensa.

Veikkausliigan vihatuimmasta joukkueesta on jäljellä vain savuavat rauniot. SJK:n otteista on puuttunut intohimo ja sen mukana kaikki. Liigan kellarissa sijalla 10 kärvisteleminen ei tietenkään täytä suomalaisittain suurseuraksi luettavan SJK:n vaatimuksia.

Honkavaara ei ole sateentekijä, mutta hänelle annetaan selvät askelmerkit. SJK:n on noustava takaisin uskottavaksi ja menestyväksi liigajoukkueeksi 2-3 vuoden aikavälillä. Pelaajarekrytointi on tulevalle kaudelle onnistuttava huomattavasti paremmin kuin parina viime vuonna.

Honkavaara elää ja hengittää modernia nykyfutista kaikkine nyansseineen. Hän haki ja pääsi suorittamaan Lissabonin yliopistoon maisterintutkintoa jalkapallosta. Hän on valmentaja, jolla riittää auktoriteettiä ja joka saa joukkueen syttymään.

Muutaman vuoden tauon jälkeen SJK:lle on luvassa yleisöystävällinen, kirkas peli-identiteetti, jossa kaavamaisuuden sijaan vannotaan vastuullisen vapauden nimeen.

Kannattajat ja koko kaupunki ovat korviaan myöten täynnä häpäisyjä, joita joukkue on viime vuosina tämän tästä kotistadionillaan kokenut.

Kannattaa muistaa, että SJK on yhä seura, jolla on värkeissä varaa menestyä.

Esa Kivimäki

@i-mediat.fi

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi