Tilaajalle

Koomikko ei saapunut vaaliväittelyyn, mutta hän on silti nousemassa presidentiksi – ukrainalaisten protestiehdokas "vie populismin uudelle tasolle"

Ukrainan vaalien musta hevonen hyötyy kansan tyytymättömyydestä. Alle kymmenes ukrainalaisista luottaa hallitukseen.

Ukrainan vaaliviikko alkoi erikoisesti, kun presidentinvaalien toinen ehdokas jätti osallistumatta vaaliväittelyyn.

Vaalien ensimmäisen kierroksen voittanut näyttelijä Volodymyr Zelenskyi ei tullut tilaisuuteen olympiastadionille pääkaupungissa Kiovassa sunnuntaina. Hänen vastaehdokkaansa, istuva presidentti Petro Poroshenko jäi yksin haukkumaan vastustajaansa ja mainostamaan itseään.

Zelenskyin kampanjaa on leimannut se, että politiikan untuvikko ei ole juuri järjestänyt kampanjatilaisuuksia tai antanut haastatteluja. Hän on ennemmin kampanjoinut sosiaalisessa mediassa.

Ehdokkaat olivat sopineet järjestävänsä vaaliväittelyn olympiastadionilla, mutta he eivät päässeet sopuun väittelyn ajankohdasta. Poroshenko halusi järjestää väittelyn sunnuntaina, Zelenskyi odottaa ensi perjantaihin. Tuloksena oli, että ainoana paikalle saapui Poroshenko.

–Aiomme kutsua hänet joka päivä jokaiseen suoraan tapaamiseen, jotta koko maa näkee, kenet se aikoo valita seuraavaksi viideksi vuodeksi, Poroshenko sanoi toimittajille BBC:n mukaan.

Ennakkosuosikki välttelee esiintymisiä

Poroshenkon kommentti tiivistää Ukrainan vaaleista jotain paradoksaalista: hän on ainoa aktiivisesti kampanjoiva ehdokas, mutta hän on häviämässä vaalit.

Ukraina järjestää presidentinvaalien toisen kierroksen sunnuntaina 21. huhtikuuta. Viime viikolla ukrainalaisen Rating Group -tutkimuskeskuksen julkaiseman gallupin mukaan 70 prosenttia kantansa päättäneistä aikoo äänestää Zelenskyitä. Eniten kannatusta koomikko saa alle 40-vuotiailta.

–Poroshenko saattaa pystyä muuttamaan tuloksia hieman, jos ehdokkaiden välillä on suora väittely, sanoo Itä-Eurooppaan erikoistuneen tutkimusohjelman johtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista.

–Julkisissa esiintymisissä Zelenskyi näyttää epävakuuttavalta. Hänen kampanjatiiminsä varmasti tietää tämän ja pitää häntä piilossa.

Zelenskyi esittää Kansan palvelija -sarjassa opettajaa, josta tulee yllättäen maan presidentti perinteisen eliitin ulkopuolelta. Nyt hän pyrkii maan johtoon samannimisen uuspuolueen ehdokkaana. Näyttelijä-koomikko mainostaa, että sunnuntaina Ukrainassa alkaa "uusi aika".

Korruptio petaa suosiota

Zelenskyin suosion takana onkin, että ukrainalaiset eivät ole tyytyväisiä maan nykyoloihin, kuten korruptioon.

Maaliskuussa Gallup World Poll -yhtiö julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan vain yhdeksän prosenttia ukrainalaisista luotti maan hallitukseen. Luku on maailman pienin toista vuotta putkeen.

Zelenskyi yrittää osoittaa, että hän on tavallinen ihminen, arvioi maan poliittista kulttuuria tutkinut Arseny Svynarenko Nuorisotutkimusseurasta. Se onnistuu, vaikka kärkiehdokas tekee vähän konkreettisia lupauksia – tai juuri siksi.

–Zelenskyi vie populismin uudelle tasolle. Äänestäjät näkevät hänessä sen, mitä he haluavat nähdä. Hänelle on tärkeää, että poliittinen ohjelma pysyy yleisellä tasolla.

Koomikko ei kuitenkaan erotu aiemmasta eliitistä, Svynarenko arvioi. Vanhaa suljetun ja salailun kulttuuria edustava ehdokas ei esimerkiksi anna haastatteluja.

Myös Moshes korostaa Zelenskyina vanhan järjestelmän osana. Hänen mukaansa koomikko on hyvin läheinen maan mediaoligarkkien kanssa. Sen sijaan uskottavat korruption vastustajat eivät ole mukana vaaleissa, koska he eivät saa rahoitusta.

Tutkija pelkää kansan turhautumista

Ukrainan vaalien ensimmäinen kierros järjestettiin 31. maaliskuuta. Zelenskyi sai noin 30 prosenttia äänistä, Poroshenko hieman alle 16 prosenttia.

Sen jälkeen kampanjatunnelma on ollut toistaiseksi melko hiljainen, sillä Ukrainan lain mukaan toisen kierroksen virallinen kampanjointi saa alkaa vasta, kun edelliset tulokset on vahvistettu. Se tapahtui 10. huhtikuuta.

Kun kampanjointi käynnistyi uudelleen, Poroshenko on pyrkinyt muuttamaan taktiikkaansa, Svynarenko arvioi. Istuva presidentti on siirtynyt mustamaalaukseen, koska hän ei pysty väittelemään vastustajansa kanssa.

Vaalien voittajaksi Svynarenko ja Moshes veikkaavat silti näillä näkymin Zelenskyita. Hänen kaksikielinen sarjansa vetoaa sekä ukrainan- että venäjänkielisiin katsojiin, Moshes arvioi, kun taas Poroshenko on keskittynyt puhuttelemaan ukrainankielistä äänestäjäkuntaansa.

Vaikka Zelenskyi voittaisi vaalit, Ukrainan ripeään muutokseen Moshes ei usko. Hän vertaa Ukrainaa Suomeen, jossa parlamentti käyttää huomattavaa valtaa.

Sen sijaan hän pohtii, miten mahdollinen pettymys uuteen presidenttiin näkyisi maassa, jossa on maastamuuttoa ja Itä-Ukrainan sodan vuoksi runsaasti aseistautuneita sotilaita.

–Ihmiset odottavat välitöntä muutosta. Kun se ei toteudu, he turhautuvat. Osa heistä voi radikalisoitua tai lähteä maasta, Moshes arvioi.

Fakta: TV-presidentti haastaa eliitin

Ukrainan presidentinvaalien toinen kierros järjestetään sunnuntaina 21. huhtikuuta.

Vastakkain ovat näyttelijänä ja koomikkona tunnettava Volodymyr Zelenskyi ja istuva presidentti Petro Poroshenko.

Vaalien ensimmäinen kierroksella 31. maaliskuuta Zelenskyi sai 30 prosenttia äänistä, Poroshenko hieman alle 16 prosenttia.

Toisen kierroksen kampanja on ollut melko hiljainen, sillä Ukrainan lain mukaan virallinen kampanjointi saa alkaa vasta, kun edelliset tulokset on vahvistettu. Tämä tapahtui 10. huhtikuuta.

Äänioikeutettuja on noin 30 miljoonaa. Ensimmäisellä kierroksella heistä äänesti lähes 18,9 miljoonaa, eli hieman alle 63 prosenttia.

Ukrainassa järjestetään parlamenttivaalit syksyllä.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat