Tilaajalle

Oma Säästöpankki antoi positiivisen tulosvaroituksen ja ilmoitti yt-neuvottelujen alkamisesta – Pankki selvittää Kurikan konttorin tulevaisuutta

Oma Säästöpankki Oyj:n tulos kasvaa merkittävästi viime vuoteen verrattuna. Yhtiö antoi torstaina positiivisen tulosvaroituksen. Samalla se ilmoitti yt-neuvottelujen alkamisesta.

Konttoriverkostoaan viime aikoina isoihin kaupunkeihin laajentanut Oma Säästöpankki suunnittelee nyt konttoreiden sulkemista pienemmillä paikkakunnilla.

Toimitusjohtaja Pasi Sydänlammin mukaan toimintoja pitää tarkastella hyvinä aikoina, eikä vasta silloin, kun kannattavuus on alkanut heikentyä.

–On tärkeää kaikkien kannalta, että kannattavuustaso pysyy hyvänä ja pystytään investoimaan jatkossa. Nämä päätökset on tehtävä ajoissa.

Etelä-Pohjanmaalla tarkastellaan konttoriverkostoa Kurikan ja Ilmajoen alueella. Kurikassa on tällä hetkellä kaksi konttoria, toinen keskustassa ja toinen Jalasjärvellä. Tarkastelu koskee Kurikan keskustan konttoria.

Ilmajoella ja Jalasjärvellä on uudet toimitilat, ja niissä konttorit Sydänlammin mukaan säilyvät.

Taustalla tehokasta kustannusten hallintaa

Seinäjoella kotipaikkaansa pitävä pörssiyhtiö on ollut tänä vuonna ennätysvauhdissa. Vertailukelpoinen tulos kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 33 prosenttia ja oli 9,1 miljoonaa euroa. Koko vuoden vertailukelpoinen tulos ennen veroja kasvoi 13 prosenttia ja päätyi 22,2 miljoonaan euroon.

Yhtiön mukaan parantuneen tulosnäkymän taustalla on vauhdikas liiketoimintavolyymien kasvu sekä parantunut kustannustehokkuus. Kulujen ja tuottojen suhde parani heinä-syyskuussa 48 prosenttiin.

–Kustannuksia on kyetty hallitsemaan tehokkaammin, se näkyy kannattavuudessa ja kohonneina tuloseuroina, Sydänlammi sanoo.

Yhtiö odottaa liiketoimintavolyymien jatkavan vahvaa kasvua myös loppuvuonna. Yhtiö nosti torstaina tulosohjeistustaan ja arvioi, että konsernin vuoden 2019 vertailukelpoinen tulos ennen veroja kasvaa edelliseen tilikauteen verrattuna.

Lisää väkeä säästämiseen ja yrityspalveluihin

Torstaina alkaneet yhteistoimintaneuvottelut koskevat seitsemää konttoria. Kurikan lisäksi tarkastellaan Parikkalan, Joutsenon, Hammaslahden, Haminan, Hauhon ja Häijään konttoreiden yhdistämistä isompiin yksiköihin.

Suunnitellut toimenpiteet johtaisivat kaikkiaan kymmenen työtehtävän vähentämiseen lähinnä perinteisistä kassapalveluista. Samalla pankki suunnittelee uusien työntekijöiden palkkaamista muille toiminta-alueille.

–Ne liittyvät säästämiseen ja yrityspalveluihin. Pienet ja keskisuuret yritykset kaipaavat asiantuntijoiden palvelua rahoitukseen ja maksuliikenteeseen liittyvissä asioissa.

Konttoriverkoston tarkastelun taustalla on Sydänlammin mukaan asiakaskäyttäytymisen muutos kohti digitaalisia palveluita, ei niinkään kustannussäästöjen tavoittelu.

– Asiakkaat toivovat tänä päivänä yhä kokonaisvaltaisempaa pankkipalvelua ja haluamme vastata siihen toiveeseen.

Konttoreita sinne missä on asiakkaitakin

Investointitarpeista merkittävin on Sydänlammin mukaan peruspankkijärjestelmän uudistus. Siinä pelkän järjestelmän osuus on 20 miljoonaa euroa.

–Se tarjoaa jatkossa perustan meidän toiminnalle.

Ilman vahvaa taloutta uhkana on Sydänlammin mukaan kuihtumisen tie.

Pienillä paikkakunnilla konttoreidensa sulkemista nyt suunnitteleva pankki on avannut tänä vuonna konttorit Helsinkiin, Turkuun ja Ouluun.

–Logiikka on se, että meidän olemassaolevat asiakkaamme muuttavat ja asioivat kasvukeskuksissa, ja niissä myös asiakaspotentiaali on kasvussa.

Uusia avauksia ei ole suunnitelmissa juuri nyt. Pankilla ei ole konttoria esimerkiksi Vaasassa, eikä Sydänlammi ota kantaa siihen, onko sinne konttori tulossa.

KommentoiSuosituimmat talousuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat