Tilaajalle

Päivän kulma: Ei tätä ole uskoa: Tutkija antaisi kissalle ihmisen oikeudet

Takavuosina televisiossa haastateltiin aktivisteja, jotka plakaatit paukkuen marssivat saastuttamista vastaan.

– Pitää sulkea kaikki tehtaat ja sellaiset, eräs tyttö julisti.

Noh, nuoruuden radikalismia, naureskeli moni. Mutta mitä pitäisi ajatella siitä, että nyt myös akateeminen tutkija ja tohtori vaatii toimia, jotka toisivat Suomeen massatyöttömyyden?

Tämmöinen ihminen on Birgitta Wahlberg , eläinoikeusjuristi, joka haluaa kirjata eläinten oikeudet Suomen perustuslakiin.

Jos laki toteutuisi, se lopettaisi Suomesta lihantuotannon ja turkistalouden. Tiensä päähän tulisivat sekä metsästys että kalastus.

Wahlberg haluaa sysätä suomalaiset kohti vegaanisuutta. Samalla hänen yksisilmäinen hysselöintinsä veisi Suomesta satoja tuhansia työpaikkoja.

Lihantuotannon kieltäminen ajaisi maan talouden kaaokseen, raunioittaisi monta pikkukuntaa ja suistaisi perheitä ahdinkoon.

Pitäisikö ihmisiä sysätä sossun luukulle vain sen takia, että jonkun tohtorin mielestä madolla on sielu?

Hänen mielestään eläimillä, kuten merileguaanilla, härkäsimpulla ja kurnuliejukanalla, on kaikilla yksilöllisiä tarpeita, jotka tulee myös lainsäädännössä ottaa huomioon.

Wahlbergin mukaan eläimet ovat ihmisen tavoin tuntevia yksilöitä.

Voisiko joku siis mennä naimisiin kissan kanssa? Wahlbergin mukaan ei, koska ”naimisiinmenon voisi tukkia tavallisen lain tasolla, jos siihen olisi tarve”.

Hups. Siitä sitten vain tukkimaan urakalla lain porsaanreikiä, joita kyllä riittäisi.

Ehdotuksen mukaan eläimistä tulisi myös oikeuskelpoisia eli niillä voisi olla edustaja oikeudessa.

Eläinten kanssa kommunikointi lienee jokseenkin rajallista eikä siihen taida olla tarvittavia eväitä edes oikeustieteilijöillä.

Kiinnostaisi myös tietää, minkä kokoisille eläimille oikeudet annettaisiin? Kuuluisivatko niihin kenties rotta, kastemato, perskärpänen vai täi?

Jaana-Stiina Ala-Korpi

Kommentoi