Tilaajalle

Pääkirjoitus: Uuvuttava brexit-jatkokertomus ei ole ohi, kunnes se on ohi

Brittien kiharaiseen kulkuun kohti EU-eroa tuli vielä lisää kiemuroita. Parlamentin alahuone hyväksyi lauantaina äänin 322–306 konservatiivikapinallisen Oliver Letwinin aloitteen EU-eron lykkäämisestä.

Letwin erkaantui syyskuussa 20 muun konservatiiviedustajan kanssa ryhmästään estääkseen sopimuksettoman EU-eron. Tappion kärsinyt pääministeri Boris Johnson aikoo silti tuoda sopimusluonnoksen parlamenttiin ensi viikolla. Käytännössä pääministeri joutuu anomaan EU:lta eron lykkäystä.

Lauantaina oli tarjolla kosolti dramatiikkaa, kun brittiparlamentti kokoontui ensimmäiseen lauantai-istuntoonsa sitten vuoden 1982 ja Falklandin sodan. Satojatuhansia ihmisiä vaati parlamentin ulkopuolella uutta kansanäänestystä brexitistä.

Brexit-saaga ei ole ohi, vaikka moni haluaisi siirtyä eteenpäin. Pääministeri Johnsonin tärkein sanoma lauantaina oli: ”Let’s get brexit done”, ”Viedään brexit loppuun”. Ex-pääministeri Theresa May perusteli sopimusta sillä, että jos ei halua sopimuksetonta eroa, on syytä äänestää sopimuksen puolesta.

Letwinin aloitteen hyväksyminen siirtää 31. lokakuuta ajoitettua Britannian EU-eroa siihen saakka, kunnes brexit-lainsäädäntö on valmis. Aloitetta puoltaneiden edustajien pelkona oli, että parlamentti hyväksyisi sopimusluonnoksen, mutta lainsäädäntö ei ehtisi valmistua määräaikaan mennessä. Se tarkoittaisi sopimuksetonta EU-eroa.

Johnson on itse vannottanut, että viivästys ei tule kysymykseen. Samoin on tehnyt Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Nyt Johnsonin on jälleen katsottava Brysseliin – ja taas uudestaan brittiparlamenttiin. On sanojen syönnin aika.

Opposition työväenpuolue maalasi parlamentissa synkän kuvan työmarkkinoista, mikäli pääministeri Johnsonin brexit-sopimus astuisi voimaan. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn puhui työttömyyden runtelemasta Britanniasta, joka jäisi EU-markkinoiden ja tulliliiton ulkopuolelle.

Britannia on täynnä riiteleviä osapuolia. Niitä on puolueiden sisällä ja puolueiden välillä ja mikä pahinta – maan eri osien välillä. Kuningaskunnan kannalta vakavimpia äänenpainoja kuuluu Skotlannista. Skottiedustajat moittivat sitä, että Skotlantia ei ole huomioitu brexit-prosessissa. Skoteista 62 prosenttia äänesti EU:ssa pysymisen puolesta brexit-kansanäänestyksessä 2016. Skotlannin itsenäistyminen voi saada yhä enemmän kannatusta. Boris Johnsonin kannattaa kantaa huolta myös maansa yhtenäisyydestä.

Toni Viljanmaa

Kommentoi