Tilaajalle

Pääkirjoitus: Suuret yhtiöt luottavat Vaasaan

Maailmanlaajuinen ABB-konserni vahvistaa läsnäoloaan Vaasassa, mikä on erinomaisen hieno asia kaupungille, Vaasan seudulle ja monille kunnille maakuntarajan toisella puolellakin. Konserni on tehnyt kymmenien miljoonien investoinnin Vaasaan uusiessaan vanhat tehdastilat 500 toimistotyöntekijälleen. Henkilöstö aloittaa työskentelyn siellä vielä tämän vuoden aikana (Pohjalainen 24.10.).

Vaikka maailmantalous ja Suomen talous ovat alkaneet yskähdellä huolestutttavasti ja yt-neuvottelujen määrä on kasvanut, näyttää tilanne Vaasan seudulla hyvältä. Alueella on manner-Suomen alhaisin työttömyys ja kansainväliset yritykset kuten ABB ja Wärtsilä tekevät kaupunkiin valtavia investointeja. ABB Suomen toimitusjohtaja Pekka Tiitinen totesikin Vaasassa keskiviikkona, että suurinvestoinnilla yritys viestii haluavansa pysyä kaupungissa (Pohjalainen 24.10).

Talouden näkymät Vaasan seudulla ovat toistaiseksi hyvät. Eilen kuitenkin kuultiin turvallisuuden tunnetta horjuttava talousuutinen. Nokian osake romahti pörssissä 24 prosenttia maksaen alhaisimmillaan alle neljä euroa. Viimeksi Nokian osake on ollut näin alhaalla kuusi vuotta sitten. Syöksyn syyksi arvioitiin sitä, ettei yhtiö ole pärjännyt 5g-kilpailussa niin hyvin kuin se aikaisemmin arvioi. Yhtiö alensi odotuksiaan tämän ja ensi vuoden tuloksista, ja päätti keskeyttää loppuvuoden osingon maksun.

Nokian osakkeen syöksy ja osingonmaksun keskeyttäminen hätkähdyttävät suomalaisia laajasti. Monet omistavat yhtiötä, jonka osaketta kutsutaan kruununjalokiveksikin.

Kommentoi