Tilaajalle

Pääkirjoitus: Ruotsin jengisota varoittaa Suomea länsinaapurin virheistä – Malmön meininki muistuttaa jo kalashnikovien täyttämiä sotatantereita

Ruotsin Malmöstä on tullut rikollisjengien taistelutanner. Lauantai-iltana suositulla paikalla Malmön keskustassa räjähti auto, minkä jälkeen kaupungissa nähtiin ampumavälikohtaus, joka vei lopulta 15-vuotiaan pojan hengen. Pojan kaveri loukkaantui hengenvaarallisesti.

Etenkin isojen kaupunkien lähiöitä sotatantereena käyttävistä rikollisjengeistä on kasvanut jättimäinen ongelma Ruotsissa. Tänä vuonna Ruotsissa on räjähtänyt jo 103 räjähdettä, joista 31 pelkästään kahden viimeisen kuukauden aikana. Viime vuonna räjähdeiskuja tehtiin 39, joten tilanne on muuttunut vuodessa todella vaaralliseksi.

Suomen on syytä olla valppaana, että se pystyy välttämään Ruotsin ongelmat ajoissa.

Pahin jengien taistelukenttä on juuri 320 000 asukkaan Malmö Etelä-Ruotsissa. Lähes kolmannes pommeista on räjähtänyt Malmössä. Tukholmassa on räjähtänyt 19 räjähdettä ja Göteborgissa 13.

Ruotsin poliisin räjähderyhmä on purkanut 76 pommia ennen kuin ne ovat räjähtäneet. Räjähteiden ja käsikranaattien lisäksi Ruotsin lähiöissä ammutaan maailman sotakentiltä tutuilla Kalashnikov-rynnäkkökivääreillä. Aseistus alkaa olla kuin Syyriassa tai Irakissa.

Tilanne näyttää vain pahenevan. Kun 1990-luvun alussa aseellisia yhteenottoja nähtiin nelisen kertaa vuodessa, viime vuonna jengit taistelivat asein 40 kertaa. Nyt uutiset jengien yhteenotoista ovat jatkuvia.

Tanska reagoi tilanteeseen kuukausi sitten ottamalla käyttöön rajatarkastukset. Kööpenhaminassa on jo räjähtänyt kaksi kertaa.

Luottamus valtiollisiin instituutioihin, kuten poliisiin, horjuu ihmisten pelätessä henkensä puolesta. Se on vaarallinen kehitys. Suomalaiseen mediaan nousi Dagens Nyheterin haastattelema kriminologi Amir Rostami, joka painotti, kuinka samanlaisia pommi-iskuja ei tapahdu missään muussa rauhanomaisessa maassa. Ruotsissa voidaan puhua jo kotiperäisestä terrorismista. Ensin ammattirikolliset ampuivat toisiaan jalkaan ja takapuoleen, nyt on siirrytty teloituksiin ja uhrien häpäisyyn (Yle 3.11.).

Hälyttävä tilanne on voimistanut maahanmuutosta käytävää keskustelua Ruotsissa. Yli puolet Malmön asukkaista on maahanmuuttajataustaisia. Rikollisjengit käyvät etnissävytteistä taistelua huumekaupan reviireistä. Lähiöt tarjoavat myös islamisteille otollisen rekrytointialustan terrorismiin.

Ruotsin poliittisilla päättäjillä ja medialla on syytä avoimeen itsekritiikkiin. Ruotsi on ollut ylpeä maailman avomielisimmästä maahanmuuttopolitiikastaan. Kriittinen keskustelu oli vuosikausia vaiennettuna, vaikka kotoutumisen ongelmat, gettoutuminen ja jengiytyminen näkyivät kaduilla.

Poliittisen palkinnon kehityksestä saavat julkisesta keskustelusta sivuun sysätyt ruotsidemokraatit, "Ruotsin perussuomalaiset".

Terrorismintutkija Magnus Ranstrop ja tutkija Josefine Dos Santos Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta varoittivat raportissaan Malmön tilanteesta jo 2009. Tutkijat keskittyivät radikaaliin islamiin Rosengårdin lähiössä. Näyttää siltä, että jengiväkivalta ja islamismi viihtyvät samoilla kulmilla.

Tutkijoiden tiedot saivat murskatuomion medialta ja poliitikoilta. Tutkijoita syytettiin pelon lietsonnasta. Media teki kaikkensa osoittaakseen, että Malmössä kaikki oli hyvin. Sievistely ja vähättely voittivat tosiasiat.

Nyt on selvää, että Ruotsin olisi pitänyt herätä jo vuosia sitten. Suomi voi oppia paljon Ruotsin varoittavasta esimerkistä. Viestinviejää ei pidä mitätöidä, vaan ikäväkin sanoma kannattaa ottaa ajoissa vastaan, jotta pystyy ehkäisemään ongelmia ennalta.

Lisää aiheesta

Kommentoi