Tilaajalle

Pääkirjoitus: Rokotus ei ole fiiliskysymys – Pohjanmaan rannikon rokotusvastaisuuden kitkemiseen pitää löytää järeämpiä keinoja

Rokotusvastaisuus pysyy hämmentävän sitkeänä Pohjanmaan rannikkokunnissa. Tilastot näyttävät samalta vuosi toisensa jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi maanantaina jälleen hälyttäviä asioita alueellisista rokotustiedoista. Niistä selviää, että kohdunkaulansyöpää ja syövän esiasteita estävää papilloomarokotusta on annettu harvimmin Pohjanmaan rannikolla.

Kaikkein alhaisin rokotuskattavuus papilloomarokotuksissa on Suupohjan rannikolla, Kristiinankaupungissa, Kaskisissa, Maalahdessa, Korsnäsissä ja Närpiössä. Ero muuhun Suomeen on merkittävä: rannikon Suupohjan K5-kuntayhtymässä vain 39,8 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä on rokotettu, kun monessa Suomen kunnassa rokotuskattavuus on 80–90 prosenttia.

Pohjalaisalueella paras rokotuskattavuus on Kuusiokunnissa eli Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin suunnalla, jossa 70,4 prosenttia 13-vuotiaista tytöistä on rokotettu. Vaasa ja Laihia tulevat seuraavana, 65,6 prosentin kattavuudella. Pohjalaisalueet eivät voi ylpeillä rokotuskattavuudella, sillä huolestuttavia ovat myös Lapuan (48,8) ja Pietarsaaren luvut (45,5), kun alle puolet tytöistä on rokotettu (Pohjalainen 22.10.).

Motiiveja rokotusten vastustamiseen haetaan puoskareilta, jotka esiintyvät näkyvästi erityisesti niin sanotussa vaihtoehtoisessa verkkomediassa. Etenkin rannikon ruotsinkieliset nuoret ja heidän perheensä uhmaavat koululääketieteen opetuksia ja suhtautuvat kriittisesti rokotuksiin.

Ruotsinkielisissä kunnissa seurataan rokotusvastaisia ruotsalaisia sivustoja. Se näkyy jäävän huomiotta, että Ruotsissa papilloomarokotusten kattavuus on THL:n mukaan 85 prosenttia. THL painottaa, että tutkimustiedon mukaan papilloomarokote on turvallinen. Se antaa parhaan ja pitkäaikaisimman suojan syöpää vastaan, kun rokotus otetaan riittävän aikaisin.

Pohjanmaan tilanteen muuttaminen vaatii mitä ilmeisimmin nykyistä järeämpää valistusta, sillä alhaisia rokotuslukuja eivät vastuulliset aikuiset voi katsoa sivusta. Kysymys on viime kädessä lasten ja nuorten terveydestä ja – hengestä.

Kommentoi