Tilaajalle

Pääkirjoitus: Raju repäisy tietää yhä kovempia aikoja demareille

Perussuomalaisten raju repäisy kannatusmittausten kärkeen Ylen tuoreimmassa puoluegallupissa hätkähdytti jopa kokeneita alan tutkijoita. Politiikan tutkija Pertti Timonen luonnehti 23 prosenttiin nousseita kannatuslukemia ”käsittämättömiksi” (Lännen media 7.11.).

Perussuomalaisten nousuvauhtia voi pitää yllättävänä, mutta ilmiötä ei ehkä sittenkään. Kannatuslukemat heijastelevat politiikan yleiseurooppalaisia kehityslinjoja.

Ruotsia kauemmaksi ei tarvitse katsoa. Nationalistipuolue ruotsidemokraattien nousua suosioon pönkittivät eristämispyrkimykset valtakoneiston ulkopuolelle.

Saksassa oikeistopopulistisen kansallismielisen nationalistipuolue AfD:n nousu on yllättänyt monet. Radikaalipuolue nauttii suosiota etenkin entisen Itä-Saksan alueilla, jossa palkat ovat keskimäärin pienempiä kuin maan länsiosissa.

Eurooppalainen oikeistopopulismi hyödyntää koko maanosaa ravistelevia muutoksia, kuten jättimäistä muuttoliikettä, maahanmuuttoa, kansainvälisen kilpailun kiristymistä ja ilmastonmuutosta. Näistä teemoista perussuomalaisetkin ammentavat.

Miksi Suomi olisi eurooppalaisesta kehityksestä irrallinen saareke? Ei se olekaan.

Nyt pohditaan etenkin sitä, miksi perussuomalainen puolue vetoaa kannattajiinsa, ja pääministeripuolue sosiaalidemokraatit on menettänyt kannatustaan romahdusmaisesti ja antanut tilaa vihreille.

Demareiden hätkähdyttävän heikkoa 13,9 prosentin kannatusta tuskin ainakaan nostavat kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) erikoiset kannanotot Veikkauksen uusista pelikoneista, joilla suomalaisilta saataisiin kerättyä lisää rahaa.

Jos demareiden kannatus laskee tätä vauhtia, edessä on mahalasku. Ensi vuonna pohdittavaksi voi tulla jopa se, pitäisikö puolueen puheenjohtaja nimetä uudelleen.

Se, että meppi Miapetra Kumpula-Natri (sd.) lähes vähättelee huolta demareiden tilasta, on hämmentävää (Pohjalainen 8.11.).

Perussuomalaisten poliittinen retoriikka vetoaa epäilemättä laajoihin kansankerroksiin – myös niihin, jotka eivät ole poliittisesti suuntautuneita.

Perussuomalaiset on epäilemättä onnistunut rohmuamaan kannattajia demareilta, ja jonkin verran myös muilta perinteisiltä valtapuolueilta, kannatuksensa 17,3 prosentissa pitäneeltä oppositiopuolue kokoomukselta ja keskustalta.

Demarit ovat vauhdittaneet vallan luisumista käsistään myös itse. Lyömäaseina perussuomalaiset ovat hyödyntäneet esimerkiksi polttoaineveron nostoa ja öljylämmityksestä luopumiseen painostamista, unohtamatta viime kevään lihaverokohua.

Ylen vaalitentissä puolueen silloinen puheenjohtaja Antti Rinne kohautti ehdottamalla lihatuotteille arvonlisäverotusta.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkosen mielestä kaiken taustalla on globaali eriarvoistuminen, jota on Suomessa hillinnyt hyvinvointivaltio. Eriarvoistumisen uhka ruokkii oikeistopopulismia, mutta se voi jäytää jo myös työllään itselleen ja perheelleen elämää rakentanutta keskiluokkaa.

Rahkosen mukaan perussuomalaisten valtaannousua on hidastanut naisten ja korkeakoulutettujen vastustus, mutta muutos on jo tapahtumassa (Iltalehti 30.10).

Vastarinnan heikentymisestä kielivät tietenkin myös kannatusluvut. Perussuomalaiset saanee yhä lisää kannattajia myös keskituloisen keskiluokan keskuudesta.

Myös puoluegallupin selkeälle kakkoselle, kokoomukselle, tämä tietää kovia aikoja.

Johanna Jurkka

Kommentoi