Tilaajalle

Pääkirjoitus: Poliisi teki, mitä poliisin pitää tehdä

Poliisin voimankäyttö kurdien lauantaisessa mielenosoituksessa herättää keskustelua. Erityisen kiinnostavaa on sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) kommentointi asiassa.

Ministeri ilmoitti Twitterissä pyytävänsä poliisilta selvitystä, koska ”poliisin tehtävä on turvata niin mielenosoittajien kuin sivullisten perusoikeuksia.”

Poliisi joutui turvautumaan tavallista järeämpiin keinoihin mielenosoituksessa, kun mielenosoittajien sekaan ajoi luvatta kaiutinauto. Videokuvasta näkyy, kuinka yksi poliisimies lentää selälleen, kun mielenosoittaja heittää hänet painiotteella asfalttiin.

Julkisuudessa on kysytty, oliko poliisin voimankäyttö liiallista. Poliisi varustautui paineasein ja etälamauttimin. Ministerin vastauksista heijastuu huoli liian kovista otteista. Siksi hän kysyy poliisilta varustautumisesta ja uhka-arvioinnista (HS 20.10.).

Näyttää siltä, että poliisi toimi järkevästi. Autolla saadaan väkijoukossa haluttaessa paljon pahaa aikaan. Se nähtiin tiistaina Oslossa, kun aseistautunut mies varasti ambulanssin ja ajoi ihmisten päälle. Suomen poliisi toimi oikein, kun otti auton avaimet pois.

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontatoiminnan johtajan, ylikomisario Jere Roimun mukaan mielenosoittajat tönivät poliisia, minkä vuoksi poliisi käytti etälamautinta. Väkijoukossa rajat täytyy tehdä selviksi.

Helsingin tapahtumat kiihdyttävät poliittisia mieliä. Poliisin työn turvaamisen pitää kuitenkin olla politikointia tärkeämpää.

Toni Viljanmaa

Kommentoi