Tilaajalle

Pääkirjoitus: Pala palalta etenevä EU:n salamitaktiikka kutistuu keinoksi Puolan ja Unkarin kanssa – Suomen kannattaa varoa sormen heristelyä oikeusvaltiokysymyksissä

Vaalitulokset EU:n vastarannankiiskiksi leimautuneissa Puolassa ja Unkarissa osoittavat kahteen suuntaan: Puolalaiset näyttävät, että konservatiivinen pohjavire pysyy itäisessä Keski-Euroopassa. Unkarin paikallisvaalit antavat viitteitä siitä, että pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolue ei ole voittamaton.

Sunnuntain paikallisvaalit horjuttivat Orbánin valtaa. Kymmenkunta suurta kaupunkia siirtyy vaalien jälkeen opposition komentoon (Yle 14.10.).

Suomen hallituksen kannattaa syventyä vaalituloksiin. Pääministeri Antti Rinne (sd.) on ajanut näkyvästi, joskin kompastellen, oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä EU-rahoitukseen. Rinne on joutunut törmäyskurssille Orbánin kanssa.

Torstaina käynnistyy Eurooppa-neuvoston kokous, jossa EU-puheenjohtajamaa Suomi antaa esityksensä unionin kehysbudjetista. Kytky oikeusvaltion ja EU-tukien välillä nähdään silloin. Jonkinlainen kompromissi on todennäköinen. Jo tällä hetkellä rahat voidaan laittaa jäihin, jos EU-rahojen käytössä huomataan väärinkäytöksiä.

Muut EU-maat eivät ole olleet kovin näkyvästi Suomen tukena, vaikka ongelmat sananvapaudessa ja oikeusvaltiossa ovat todellisia Puolassa ja Unkarissa. Vaalien jälkeen kyse on siitä, miten asia otetaan esille. Sormen heristäminen voidaan tulkita sekaantumisena itsenäisen valtion asioihin. Sellainen mielikuva haittaa Suomi-kuvaa ja voi ajaa esimerkiksi Unkaria lähemmäksi Venäjää.

Puolassa konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on etenemässä enemmistöön 460 edustajan parlamentissa. Viralliset vaalitulokset tulevat tänään. Äänestysprosentti nousi 50:stä yli 60:een. Neljä vuotta vallassa pysyneen Jarosław Kaczyńskin johtaman puolueen asema on kiistämättömän vahva.

Sekä Laki ja Oikeus että Fidesz ovat kartuttaneet kannatusta sosiaalipoliittisilla ohjelmillaan. Keskiössä on perhepolitiikka. Puolueet ovat EU-kriittisiä, kansallismielisiä ja pohjaavat toimintansa kristillisiin arvoihin.

Kiinnostavaa on se, että syntyvyys on saatu Unkarissa nousuun. Maa kuuluu Puolan, Bulgarian, Kroatian, Serbian ja Romanian ohella alhaisen syntyvyyden maihin EU:ssa.

Unkarin keinot ovat suoraviivaisia. Helmikuussa Orbánin hallitus lupasi verovapauden naisille, jotka synnyttävät vähintään neljä lasta. Perheille myönnetään lähes 32 000 euron laina, joka annetaan anteeksi, jos perheeseen syntyy kolme lasta. Vajaat 30 000 pariskuntaa on ottanut lainan.

Toisaalta Unkarista, samoin kuin Puolasta, muuttaa paljon nuoria pois. Yksi syy muuttoon voi olla Viktor Orbán.

Puolan ja Unkarin hallinnot ovat EU-kriittisiä, mutta molemmat maat hyötyvät merkittävästi EU-jäsenyydestään. Maihin kanavoituu miljardeja euroja EU:n rakennerahastovaroja. Niiden talous on tällä hetkellä hyvässä vireessä.

Puolan talous on kasvanut yhtäjaksoisesti yli neljän prosentin vuosivauhtia vuodesta 1992 lähtien. Yli 38 miljoonan asukkaan Puola on Euroopan seitsemänneksi suurin talous. Myös Unkarin talous on kasvanut EU-maiden kärkipäässä huolimatta poliittisesta köydenvedosta EU:n kanssa.

Puolan ja Unkarin sisäisessä politiikassa voi olla EU:ssa sulattelemista, mutta niiden sysääminen vielä kauemmas unionin valtavirrasta ei ole poliittisesti järkevää eikä taloudellisesti viisasta. Vaalit näyttävät, että tärkeitä oikeusvaltio- ja sananvapauskysymyksiä on ajettava perinteisen salamitaktiikan keinoin, pala palalta, viipale viipaleelta.

Toni Viljanmaa

Kommentoi