Tilaajalle

Pääkirjoitus: Nuorten psyykkinen kunto vaatii työtä myös armeijassa

Vakavia joskin uteliaita ilmeitä nähtiin tällä viikolla Vaasan Palosaaren seurakuntatalolla, kun Puolustusvoimien Pohjanmaan aluetoimisto järjesti kutsunnat asevelvollisille. Monelle nuorelle armeija on odotettu elämän käännekohta, toiset suhtautuvat siihen välttämättömänä pahana ja jotkut miettivät siviilipalvelusta.

Varusmiespalveluksen suosio on pysynyt kansainvälisesti vertailtuna jopa hämmästyttävän korkeana Suomessa. Suomalaisista miehistä kaksi kolmesta suorittaa asevelvollisuuden. Naisia on koulutettu reserviin vuodesta 1995 lähtien vajaat 10 000. Varusmiespalveluksen suosio naisten keskuudessa on selvästi kasvanut viime vuosina.

Puolustusvoimat kerää totutusti kehuja siitä, kuinka se on organisaationa pystynyt muuttumaan ajassa. Luvut vahvistavat tätä käsitystä. Keskeyttämisprosentti on laskenut kymmenessä vuodessa 19 prosentista vuonna 2008 viime vuoden 15,7 prosenttiin.

Aikaisempia vuosia tarkemmat ennakkotarkastukset ovat yksi syy keskeytysten vähentymiseen. Sotilaskoulutuksen ja -johtamisen jatkuva uudistaminen lienee toinen merkittävä syy.

Vaasan kutsunnoista kuului paljon hyviä viestejä. Nuoret ottavat aiempaa paremmin selvää asioista ennen armeijaan siirtymistä. Moni on jo kartoittanut armeijan mahdollisuuksia omien mieltymysten, taipumusten ja vaikkapa tulevien opiskelu- ja ammattisuunnitelmien kannalta.

Nuorten fyysisestä kunnosta puhutaan paljon, mutta ainakin kutsuntaviranomaisten mukaan kunto on kohentunut. Suurin ongelma on silti ylipaino (Pohjalainen 9.10.).

Kunnon kohentamiseen Puolustusvoimat on kehittänyt MarsMars.fi-palvelun, jossa varusmiehiksi tuleville on räätälöity kolmen kuukauden kuntokuuri ennen palveluksen alkua. Myös reserviläisten ja muiden kuntoilijoiden käyttöön tarkoitetun sovelluksen voi asentaa veloituksetta puhelimeen.

Noin puolet keskeyttämisistä johtuu mielenterveyden tai keskittymisen ja käyttäytymisen häiriöistä. Nuorten ahdistuneisuus on polttava puheenaihe, ja tämä ongelma näkyy myös ruotuväessä. Armeijan arki eroaa kurinalaisuudessaan siviilielämästä.

Nuorten mielenterveysongelmiin ei ole mitään patenttiratkaisua. Ongelmien tunnistaminen vaatii jatkuvaa valppautta ja työtä. Armeija sinänsä voi myös selkeyttää monen nuoren ajatuksia. Äärimmäistä tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta korostava armeija voi auttaa nuoria parhaimmillaan uuteen alkuun elämässään.

Toni Viljanmaa

Lisää aiheesta

Kommentoi