Tilaajalle

Pääkirjoitus: Lakko iskee isosti Vaasaan

Tämän viikon maanantai valkeni erilaisena kuin ensimmäinen arkiaamu yleensä monissa vaasalaisperheissä. Vanhemmista toinen jäi kotiin, tai jopa molemmat Teollisuusliiton aloittaman lakon vuoksi.

Keskiviikkoon kestävissä lakoissa on mukana noin 100 000 työntekijää eri puolilla Suomea. Pohjalaismaakunnissa lakko iskee eniten Vaasaan ja Kokkolaan, joissa on suurta teknologian ja kemian teollisuutta.

Vaasassa lakkoon osallistuvat Wärtsilä, ABB ja Danfoss kuuluvat kaupungin suurimpiin työnantajiin, joten lakko näkyy esimerkiksi työpaikkaliikenteen hiljenemisessä ja lakkovahteina tehtaiden porteilla.

Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan esityksen viime viikolla, eikä viikonloppuna saatu aikaiseksi mitään merkittävää lakon peruuntumiseksi. Lakko alkoi, kun osapuolet eivät päässeet sopuun palkankorotusten prosenttimäärästä.

Lakon rahallisista vaikutuksista liikkuu erilaisia arvioita. Työnantajapuolen Teknologiateollisuus laskee lakon kustannuksiksi peräti 400 miljoonaa euroa.

STTK puolestaan pitää tätä vahvasti liioiteltuna ja katsoo oikean summan liikkuvan noin 26 miljoonassa eurossa. Tästäkin jo näkee, miten eri tavalla osapuolet ajattelevat asioista.

Kolmen päivän lakon vastavetona alkaa työnantajia edustavan Metsäteollisuuden työsulku, joka kestää kuusi päivää. Tuona aikana työntekijöitä ei päästetä työpaikoille eikä palkkaa makseta.

Jokainen ymmärtää, että nyt Suomessa eletään todella vaikeita aikoja. Ratkaisuun on päästävä nopeasti, etteivät riidat jatku vielä joulunpyhienkin yli.

Kommentoi