Tilaajalle

Pääkirjoitus: Kasitien edistäminen vaatii yhteistä ääntä

Kasitien, Suomen teknologiaviennin valtaväylän, vahvistaminen on pitkäkestoinen työmaa. Pori ja Vaasa ovat olleet aktiivisimpia tieväylän edistäjiä, mutta viime aikoina myös Turku ja Oulu on saatu hankkeen taakse. Se vahvistaa tärkeää sanomaa.

Tiistaina liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet ja Trafin väki kokoontuivat Helsinkiin kuulemaan tien varrella olevien maakuntien ja keskuskaupunkien viestiä. Näitä kokoontumisia pitää tulla lisää.

Suomen vientirannikon edunvalvonnan pitää olla yhtenäistä, johdonmukaista ja säännöllistä. Sen takia on hyvä, että Kasitien ympärille on nyt perustettu erityinen edunvalvontaryhmä Kolmostie-ryhmän tapaan.

Viime hallituskauden lopulla maakunnat saivat yhdessä nostettua Kasitien korkeimpaan tieluokkaan. Kuntoluokitus takaa, että valtatie kestää miljardien eurojen teollisuuden lastin, josta hyötyy koko Suomi.

Liikennetekniikan professori Jorma Mäntynen on osoittanut, kuinka Kasitietä pitkin kulkee vuosittain kolmannes Suomen tavaraviennin arvosta. Se tarkoittaa 20 miljardin euron edestä tavaraa. Tärkeitä ovat myös satamat: läntisten satamien kautta kulkee 40 prosenttia Suomen tavaraviennin arvosta.

Kasitien merkitystä vahvistaa länsirannikon monipuolinen elinkeinorakenne. Nyt pyyhkii hyvin telakoilla, jatkossa kasvua voidaan odottaa kaivospuolelle ja merenkulkuun, kun Wärtsilä saa valmiiksi tuotekehityskeskuksensa Vaasan Vaskiluodossa.

Toni Viljanmaa

Kommentoi