Tilaajalle

Pääkirjoitus: Jouluvaaleista odotetaan jotakin järkeä brexitiin

Britannian ennenaikaisten jouluvaalien odotetaan tuovan jotakin järkeä ja järjestystä tuskalliseen jatkokertomukseen EU-erosta. Päätös 12. joulukuuta pidettävistä vaaleista syntyi parlamentin alahuoneessa selvin äänin 438–20, kun myös opposition työväenpuolue tuki uusia vaaleja.

EU antoi brexitille käsittelyaikaa tammikuun loppuun asti. Tämä sai työväenpuolueen vakuuttuneeksi siitä, että sopimuksetonta eroa ei tapahdu.

Mielipidetiedusteluissa konservatiivit johtavat työväenpuoluetta selvästi. Brittilehti The Economistin keräämän kyselytietokoosteen mukaan konservatiivien kannatus on 37 prosentissa, kun työväenpuolue nauttii 25 prosentin kannatusta.

Uutta EU-kansanäänestystä kannattava liberaalidemokraatit tulee 17 prosentissa ja äkkieroa suosiva brexit-puolue 10 prosentissa. Skotlannin itsenäisyyspuolueen (SNP) kannatuksen odotetaan kasvavan selvästi.

Tulos on kaikkea muuta kuin taputeltu, mikäli brexit-tarinasta voi jotakin päätellä.

Britannia kieltäytyi liittymästä Euroopan talousyhteisöön, kun se perustettiin 1957. Seurasi 16 vuoden tuumaustauko, jonka jälkeen pääministeri Edward Heath haki jäsenyyttä 1973, kun briteissä heräsi pelko jäämisestä jälkeen Euroopan kehityksestä.

Britannian erillisyys on vanha tarina, joka näkyy myös brexit-keskustelussa. Perinteinen näkemys Britannian asemoitumisesta korostaa vanhan britti-imperiumin historiallisia siteitä ympäri maailmaa ja toisaalta tiivistä suhdetta Yhdysvaltoihin.

Työväenpuolue arvioi brexit-sekoilun laskevan hallituksen kannatusta. Puoluejohtaja Jeremy Corbyn on kuitenkin epäsuosituin oppositiojohtaja vuosikymmeniin.

Oikeisto–vasemmisto-akselilla asetelmat heittävät kuperkeikkaa. Konservatiivit nauttivat perinteisen työväestön keskuudessa yhtä suurta suosiota kuin työväenpuolue. Yläluokkaisen Boris Johnsonin karisma puree metropolien ulkopuolisessa Britanniassa, kun Corbyn toivoo saavansa lisää kannatusta vauraiden EU-brittien metropoleista.

Brexit on vaalien ykköskysymys. Myös muut aiheet pyrkivät listalle. Konservatiivit nostavat työn merkitystä ja verotuksen keventämistä. Johnsonilla voi olla mahdollisuuksia vedota pienipalkkaisiin EU-kriitikoihin. Työväenpuolueella kärjessä kulkevat tuloerojen kaventaminen ja sosiaali- ja terveysasiat.

Tärkein kysymys on silti se, kääntyykö Britannia Eurooppaan vai Yhdysvaltoihin.

Toni Viljanmaa

Kommentoi