Tilaajalle

Pääkirjoitus: Isis-johtaja kaatui kurdeihin

Terroristijärjestö Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolema tulee presidentti Donald Trumpille kreivin aikaan. Hän saanee operaatiosta samanlaista mainetta kuin presidentti Barack Obama sai Osama bin Ladenin surmaamisesta. Trumpin päätökset eivät silti juuri edistäneet operaatiota. Se onnistui Trumpista huolimatta.

USA sai hyökkäykseen apua Pohjois-Syyrian kurdeilta, vaikka Trump juuri päätti kurdien apuna olleiden joukkojen vetämisestä pois. Isisiä johtajan lähtö ei ratkaisevasti haittaa. Myös terroristijärjestö al-Qaida jatkaa, vaikka Osama bin Laden on poissa.

USA:n tiedustelupalvelu CIA seurasi al-Bagdadin pesäpaikkaa satelliittien ja lennokkien avulla viisi kuukautta. Erikoisjoukot hyökkäsivät paikalle kahdeksan helikopterin voimin. Jotakin al-Baghdadin häikäilemättömyydestä kertoo se, että hän räjäytti itsensä kolmen lapsen vierellä.

Isis jatkaa varmasti tihutöitään. Voi olla, että sen kosto näkyy myös Euroopassa.

Isisiä vastaan on vaikea taistella vain asein. Jihad, islamistinen pyhä sota, voi toimia oljenkortena, johon epätoivoiset ja propagandan täyttämät ihmiset tarttuvat. Isis hyötyy uskonsotiin kiinnittyvistä konflikteista ja islamin maailmanlopun saarnaajista. Se on kuin monipäinen myrkkykäärme, jota on vaikea saada kokonaan tapettua.

Isis jatkaa sotaansa pienimuotoisemmin maan alla. Toiminta on kutistunut sen jälkeen, kun al-Baghadin haalima kalifaatti on romahtanut. Isisin voima on säilynyt yllättävän vahvana jatkuvista tappioista huolimatta. Sillä on yhä jopa 10 000 taistelijaa jäljellä.

Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle voi pahimmillaan vahvistaa Isisiä. Siksi Yhdysvalloilta odotetaan näkyviä korjausliikkeitä vetäytymiselleen Syyriasta. Onneksi Trumpin vetäytymiskäsky ei sentään tärvellyt operaatiota al-Baghdadin surmaamiseksi.

Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat, että al-Baghdadi löytyi Syyrian ja Turkin rajan lähistöllä sijaitsevasta kylästä hänen tyytymättömän apurinsa avulla. Isisiin kuulunut henkilö alkoi tehdä yhteistyötä Syyrian kurdijoukkojen kanssa. Yhdysvaltain vetäytyminen alueelta voi tehdä tämänkaltaiset operaatiot jatkossa mahdottomiksi.

Trump kehui sitä, kuinka Yhdysvaltoja auttoivat operaatiossa Syyria, Irak, Venäjä ja Turkki. Yhdysvalloissa on kyseenalaistettu ainakin Turkin rooli Isisin vastaisessa taistelussa. Voi tosiaan kysyä, kuinka on mahdollista, että maailman etsityimpiin terroristeihin kuulunut mies saattoi asustella kaikessa rauhassa aivan Turkin rajan pinnassa.

Toni Viljanmaa

Kommentoi