Yrittäjyys ja Chydeniuksen henki elävät Pohjanmaalla

Pohjalainen yrittäjyys on sanapari, joka tunnetaan ympäri Suomea. Kummeli-sketsin hokema "ei tartte auttaa" istuu hyvin lakeuksille. Samasta maaperästä on ponnistanut pitkälle monta yrittäjää tee se itse -pohjalta. Perinteet velvoittavat. Myös apua kannattaa silti ottaa vastaan, sillä toimivat verkostot pitävät vaikeina aikoina ihmisiä ja yrityksiä pinnalla.

Pohjalainen yrittäjyys ei ole pelkkä myytti, vaan sille on perustansa arkitodellisuudessa. Pohjanmaalle on vuosisatojen kuluessa muotoutunut kulttuuri, jossa yrittäjyys ei ole mitään extreme-urheilua, vaan hyvin normaali tapa ansaita elanto. Kun sukulainen alkaa yrittäjäksi, sitä alkaa ajatella itsekin. Kun naapuri laajentaa yritystään, kasvamista voi miettiä itsekin. Vahva motivaatio pärjätä ja tehdä itse istuvat yhä pohjalaiseen luonteeseen.

Tänä vuonna vietetään suomalaisen sananvapauden ja markkinatalouden isän Anders Chydeniuksen (1729–1803) juhlavuotta. On tullut kuluneeksi 250 vuotta maailman ensimmäisestä sananvapauslaista, joka säädettiin pohjalaisen Chydeniuksen aloitteesta. Pappi Chydenius ymmärsi, että vapaa sana ja elinkeinon harjoittamisen vapaus viihtyvät tiiviisti keskenään. Chydenius näki Pohjanmaan ja muiden maakuntien merkityksen ja taisteli niille oikeuden käydä ulkomaankauppaa.

Syksyn mieltä kohottaviin uutisiin kuului konsulttitoimisto MDI:n tutkimus, jossa Vaasa sijoittui Suomen parhaimmaksi alueeksi ohi Helsingin ja Turun. Vaasan seudun vahvuutena on nimenomaan monipuolinen elinkeinorakenne, jossa ylpeydenaiheena on maailmalle kurkottava energiateollisuus.

Chydeniuksen perinne elää vahvasti. Rannikon Pohjanmaa huolehtii Suomessa viennistä aikana, jolloin juuri ulkomaille kelpaavista tuotteista on kroonista pulaa. Perusteollisuus paiskaa kättää huippumodernin ja ympäristöystävällisen teknologian kanssa. Etelä-Pohjanmaa puolestaan menestyy ketterien pienten ja keskisuurten yritysten ansiosta. Keski-Pohjanmaalla vahvuutena on muun muassa veneteollisuus. Yhdessä nämä maakunnat ovat nostaneet yrittäjyyden keihäänkärjekseen. Yritysten ja työntekijöiden keskinäisen yhteistyön ansiosta myös maakunnat menestyvät.

Sanomalehti Pohjalaiselle yrittäjäpäivien pääyhteistyökumppanuus on kunniatehtävä, joka hoidetaan ylpeydellä.

Hyviä yrittäjäpäiviä kaikille Suomen yrittäjille!

TONI VILJANMAA

Pohjalaisen päätoimittaja

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta