Tilaajalle

Ympäristöministeriön postilaatikossa ei ole ollut hyvin, hyvin pitkään aikaan mitään niin koskettavaa kuin Siiri Yliluoman kirje

SEINÄJOKI

Pieni omaperäisyys voi tuottaa iloisia yllätyksiä. Ylistarolainen Siiri Yliluoma suoritti huhtikuussa partioleirillä WWF:n ja Suomen Partiolaisten pandamerkkiä. Osana merkin hankintaa leiriläiset kirjoittivat ympäristöä käsitteleviä kirjeitä. Yliluoma kirjoitti roskaamisesta.

– Luonto on niin roskainen ja eläimetkin kärsivät, Yliluoma perustelee.

Syntyi seuraava teksti: "Hei, olen Siiri. Olen partiolainen. Minua huolestuttaa ilmanmuutos. Toivoisin kaikkien vievänsä roskansa roskiin ja muitten kierrättävän muovia. Muovia on pian niin paljon, että maailma hukkuu muoviin. Eläimetkin kärsii muovin ja muun roskan takia. Iloisin terveisin: Siiri, 11v."

– Yksi leirillä oleva aikuinen ehdotti, että kirjeen voisi lähettää Sauli Niinistölle tai ympäristöministeriöön. Valitsin ympäristöministeriön.

Se oli nappivalinta, sillä ympäristöministeriön tieto- ja viestintäjohtaja Jussi Salmi ei edes muista edellistä kertaa, kun ministeriön posti olisi tuonut itse kirjoitetun kirjeen.

– Tällaista ei ole tapahtunut hyvin, hyvin pitkään aikaan.

Ympäristöministeriössä pantiin heti iso pyörä liikkeelle.

– Kyse oli niin aidosta ja hellyttävästä viestistä, että ajattelimme, että olisi kiva kutsua tyttö kylään ja kuulla lisää hänen ajatuksiaan.

Salmi tviittasi Yliluoman kirjeestä ja pyysi partiolaisia kaivamaan lähettäjän yhteystiedot esiin. Partiolaisten puskaradio toimi ja muutamassa tunnissa Yliluoman ryhmän ohjaaja Auli Härkönen saattoi ilmoittaa Salmelle kirjeen lähettäjän yhteystiedot.

– Olemme kaikki ällistyneitä asian saamasta huomiosta. Olen itse aivan liikuttunut siitä, Härkönen sanoo.

Presidentin postilaatikossa kirje tuskin olisi herättänyt yhtä suurta huomiota. Muut leiriläiset kun lähettivät omat kirjeensä Niinistölle.

– Osa kyllä lorvaili, eivätkä tehneet kirjettä ollenkaan, Yliluoma sanoo.

Yliluoma sanoo, että koulussa on aika paljon puhuttu ympäristöasioista.

– Partiossa on puhuttu ainakin kierrättämisestä.

Yliluoma vähättelee, että ei välttämättä osaa neuvoa kierrätyksessä muita, mutta ensin hän vähättelee kirjoitusharrastustaankin. Lopulta Yliluoma myöntää, että aikaisemmin hänen harrastuksensa oli kirjoittaa joka päivä tietokoneelle tekstejä.

– Luen myös aika paljon kirjoja, lähinnä seikkailukirjoja.

Syksyllä tehtävälle ministeriövierailulle pääsevät mukaan myös Yliluoman partiotoverit.

– Ministeriössä ei ole lapsille kovin paljon nähtävää, joten yritämme löytää vierailuun jotain kierrätykseen liittyvää ohjelmaa, Salmi sanoo.

Vierailun tarkka aikataulu ei ole selvä, sillä kun hallitusneuvottelut ovat kesken, syksyn kalenteria ei voida lyödä lukkoon. Ministerin tapaamista Salmi ei siis voi vielä luvata.

Partioharrastus elpyi Ylistarossa 2017

Partioharrastus on elpynyt Ylistarossa. Annu Muukari ja Auli Härkönen kertovat, että Ylistaron partiolaiset kuuluvat seinäjokelaiseen Lakeuden Eräpartioon. Toiminta alkoi syksyllä 2017. Silloin myös Siiri Yliluoma lähti mukaan.

– Siiri halusi itse partioon, mutta varmaan kyllä hehkutin, että nyt on mahdollisuus, äiti Senni Yliluoma sanoo.

Ylistarossa on myös olemassa Ylistaron Suosiskot, mutta sillä ei ole aktiivista toimintaa. Yhdistyksellä on kuitenkin partiomaja, joka on Lakeuden Eräpartion käytössä.

Muukari sanoo, että monessa lippukunnassa toivottiin ympäristöministeriön etsimän Siirin löytyvän omista joukoista.

Panda-merkki, jonka yhteydessä ministeriövierailuun johtanut kirje syntyi, on tänä ja ensi vuonna kaikkien sudenpentujen ja seikkailijoiden (7-12-vuotiaat) hankittavissa. Suhde ympäristöön on yksi partiotoiminnan neljästä peruspilarista.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta