Tilaajalle

75 saa potkut Wärtsilästä Vaasasta –  kaikki ylempiä toimihenkilöitä

Wärtsilä Finland Oy irtisanoo 75 ylempää toimihenkilöä Vaasasta, 5 Turusta ja 12 Helsingistä. Yhteensä irtisanottavia on 92. Wärtsilän yhteistoimintaneuvottelut päättyivät torstaina, ja yhtiö ilmoitti niiden tuloksista iltapäivällä. Alun perin yt-neuvottelujen piirissä oli 200 työntekijää. Irtisanottavista 66 työskentelee Energy-liiketoiminnossa ja 26 Marine-liiketoiminnossa sekä tukitoiminnoissa.

Wärtsilä Finland Vaasan toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden pääluottamsumies Ralf Holmlund kuvailee neuvottelutulosta karmeaksi.

– Ihan hirveä määrä. Ihan hirveä määrä ihmiskohtaloita.

Holmlundin mukaan kaikki irtisanottavat ovat ylempiä toimihenkilöitä.

– Siellä on ihmisiä kaikenlaisissa tehtävissä – hallinnossa, myynnissä, markkinoinnissa ja insinöörejä. Suurin osa on myynnissä ja markkinoinnissa. Tämä johtuu siitä, että bisnes ei tällä hetkellä vedä. Nyt ei kauppa käy, kun maailmantilanne on sellainen kuin on. On USA:n ja Kiinan kauppasotaa ja Brexitiä.

Holmlund korostaa, ettei kyse ole irtisanottavien työntekijöiden huonoudesta, vaan maailmantalouden tilanteesta.

Miksi irtisanomiset kohdistuvat näin rankasti Vaasaan?

– Vaasa on ylivoimaisesti yhtiön suurin yksikkö.

Vaasassa on töissä 3037 henkilöä, Turussa 377 ja Helsingissä 491.

Viikonlopun yli pitää odottaa

Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki sanoi torstaina, että henkilöstön kannalta on erittäin raskasta, että yritys joutui toistamiseen vuoden sisällä uudelleenarvioimaan organisaation mitoitusta.

– Epävakaa maailmantalous ja geopoliittinen tilanne sekä energiapolitiikan epävarmuus keskeisillä uusmyyntimarkkinoillamme ovat heikentäneet tilauksia, joten toimintojen sopeuttaminen on välttämätöntä. Saimme alennettua alkuperäistä vähennystarvetta huomattavasti, mutta etenkin Vaasaan kohdistuvat henkilöstövaikutukset ovat suuret. Se johtuu siitä, että merkittävä osa Energy-liiketoiminnon henkilöstöstä on Vaasassa.

Holmlundin mukaan työntekijät joutuvat odottamaan viikonlopun yli ennen kuin he saavat tietää, kuka irtisanotaan.

– Asia yritetään saada mahdollisimman nopeasti ohi.

Hän arvelee, että lähtevien joukossa saattaa olla eläkkeelle pääseviä henkilöitä.

– Asiasta sovitaan heidän kanssaan henkilökohtaisesti.

Yt-tulos johtuu maailmantaloudesta

Holmlund toteaa, että Vaskiluotoon rakennettava Wärtsilän uusi teknologiakeskus ja irtisanomiset eivät tavallaan sovi yhteen, mutta ne ovat silti erillisiä asioita.

– Technology Hub on osa pitkän tähtäimen suunnitelmaa, mutta yt-neuvottelutulos johtuu tämänhetkisestä maailmantalouden tilanteesta.

Wärtsilä aloitti syyskuun lopussa kaikkia sen yhtiöitä ja toimipaikkoja koskevan yhteistoimintamenettelyn, joka oli osa maailmanlaajuista sopeuttamisohjelmaa. Sen tavoitteena on turvata yhtiön tulevaisuuden kannattavuus ja kilpailukyky mukauttamalla liiketoimintoja ja resursseja.

Terhi Ekola

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta