Tilaajalle

Vertakin tirskahti nenästä, kun kädenvääntäjät mittelivät voimiaan – Katso video

SEINÄJOKI

Miehet ja naiset ottivat toisistaan mittaa kädenvääntökilpailussa

Eteläpohjalainen kädenvääntö- ja voimailuseura Power Bull järjestämässä kädenvääntökilpailussa oli yli viisikymmentä kilpailijaa muun muassa Etelä-Pohjanmaalta, Vaasasta, Pietarsaaresta, Tampereelta ja Järvenpäästä.

Järjestäjäseuraa edustava kauhavalainen Joonas Rantala vei noviisisarjassa alle 80-kiloisten voiton sekä oikealla että vasemmalla kädellä. Kädenväännön Rantala aloitti vasta reilu vuosi sitten ja kisat olivat hänen kolmantensa.

– Innostuin lajista katsottuani kädenvääntövideoita netistä, hän kertoo.

Entisenä jalkapalloilijana Rantalalla ei ollut aiempaa kokemusta voimalajeista. Hänestä kädenvääntö oli helppo aloittaa.

Rantalan harjoittelu koostuu vääntöharjoituksista kädenvääntöpöydällä ja kuntosalitreenistä.

Rantalan mukaan kädenväännössä on lukuisia eri taktiikoita ja pienetkin seikat vaikuttavat väännön kulkuun.

Totta tosiaan – osa otteluista päättyy sekunnissa, osa kestää jopa minuutin. Toisinaan vastustajan ranne käy senttien päässä tyynystä, kun tilanne kääntyykin päälaelleen ja näennäisestä altavastaajasta tulee voittaja.

Rantalan mukaan tärkeää on myös reagoida vastustajan liikkeisiin.

– Päätaktiikat ovat sisä- tai ulkokautta vääntäminen, ja niistäkin on olemassa monenlaisia variaatioita. Minulle helpompi on tällä hetkellä vääntää sisäkautta. Sitä olen viime aikoina treenannut ja tänään se onnistui hyvin.

Rantala oli tyytyväinen voitettuaan noviisisarjassa molemmilla käsillä. SM-kilpailuissa huhtikuussa hän voitti sarjansa vasemmalla kädellä, mutta tuli oikealla kädellä neljänneksi.

Noviisisarjan lisäksi kilpailussa olivat miesten ja naisten pro-sarjat.

Rantalaa kokeneempi konkari on Jurvan urheilijoiden Erika Ketola, joka on harrastanut kädenvääntöä 12 vuotta. Hän on saavuttanut muun muassa viidennen sijan EM-kilpailuissa ja kuudennen sijan MM-kilpailuissa.

Ketolan valtti on nopeus. Tuomari ehti hädin tuskin sanoa lähtökomentonsa loppuun kun vastustajan kämmen oli jo tyynyssä.

– Osa strategiaani on nimenomaan tuottaa mahdollisimman räjähtävä voima heti lähtöön. Jos vääntäminen menee kovin hitaaksi, pelkällä voimalla en pärjää niin hyvin, etenkään yli 65-kiloisten sarjassa.

Seinäjoki Open -kilpailussa Ketola voitti vasemmalla ja oikealla kädellä alle 65-kiloisten sarjan. Jurvalaissyntyinen Ketola asuu Vaasassa ja harjoittelee paikallisen kädenvääntöseuran kanssa viikoittain.

Kädenvääntöön parasta harjoitusta ovat Ketolan mukaan vääntöharjoitukset kädenvääntöpöydällä, toista ihmistä vastaan. Lauantain kilpailusta Ketola haki pääasiassa harjoitusta joulukuussa pidettäviin MM-kilpailuihin.

– Siellä on tämän vuoden päätavoitteeni, hän kertoo.

 

 

Fakta: Kädenvääntökilpailun säännöt

 

- Kädet on oltava paljaana. Korut, kellot ja tukisiteet ovat kiellettyjä. Kynnet on oltava lyhyet.

- Olkapää on oltava pöydän keskilinjan tasalla ja hartiat pöydän reunan kanssa samassa linjassa.

- Katseen on oltava suunnattuna omaan käteen onnettomuuksien välttämiseksi.

- Vapaa käsi on pidettävä kiinni pöydän reunassa olevassa vetotapissa.

- Kyynärpään on pysyttävä alustyynyssä.

- Vähintään toisen jalan on oltava maassa.

- Aloitusasennossa vääntöotteen on oltava pöydän keskellä, ja ranteiden suorassa.

- Kilpailijoilla on 30 sekuntia aikaa asettaa kädet vääntöotteeseen. Tarvittaessa tuomari asettaa kädet oikeaksi katsomaansa asentoon. - Mikäli ote lipsuu, voi tuomari sitoa kilpailijoiden kädet hihnalla yhteen.

- Vääntö alkaa tuomarin komennosta "ready – go".

- Voittaja on se, joka saa väännettyä vastustajan ranteen yläosan tyynyn yläreunan tasalle tai alapuolelle. (Lähde: Suomen kädenvääntöliitto)

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta