Tilaajalle

Vanhat valokuvat Kauppalantalosta syynättiin tarkkaan läpi, kun uutta koulua suunniteltiin – Silti vastaan on tullut yllättäviä yksityiskohtia: ”Luulimme ensin suunnitteluvirheeksi”

SEINÄJOKI

Steinerkoulun työmaa etenee aikataulussaan. Parhaillaan rakennukselle tehdään vesikattoa, julkisivupaneloinnin aluslaudoitusta ja asennetaan ikkunoita. Kauppalantalon hirret odottavat vielä varastossa tontille pääsyä.

Tämän päivän rakennusmääräykset eivät olisi sallineet kauppalan talon hirsien käyttämistä runkorakenteena koulussa. Niinpä rakennusyritys päätyi tekemään hirsien ulkopuolelle rungon, johon tulee lämmöneristys. Hirret asennetaan rakennuksen sisäpuolelle.

– Jos hirret olisi kasattu ensimmäisenä rakennukselle, ne olisi ollut mahdotonta pitää kuivina. Työteknisesti tämä on ainut oikea tapa, Rakennus K. Karhun toimitusjohtaja Keijo Karhu sanoo.

Hirret tulevat näkyviin sisäpuolelle rakennuksen ulkoseinille ja pääaulaan pitkälle väliseinälle. Ulkopuolelta rakennus verhoillaan samoin pystypaneloinnilla, kuten vanha Kauppalantalokin.

– Vanhassa talossa hirret eivät olleet lainkaan näkyvissä. Hirret olivat runkona, mutta talo oli paneeliverhottu ja sisäseinissä oli ensin pinkopahvit ja myöhemmin levyt. Nyt hirret tulevat näkyviin, mutta eivät ole runkorakenteena, Karhu selventää.

Hirret tulevat koulun ensimmäiseen kerrokseen, koska Kauppalantalossakaan toinen kerros ei ollut hirrestä. Hirret asennetaan vuodenvaihteen jälkeen.

– Työjärjestys on mietitty tarkkaan. Hirret tuodaan tänne vasta kun vesikatto ja ulkoverhoilu ovat valmiit. Näin hirsityö pystytään tekemään kuivissa tiloissa sisällä ja saamme turvallisen ja kuivan rakennuksen, Karhu jatkaa.

Kaikki hirret käydään läpi ja työstetään, ennen kuin ne tuodaan rakennukselle.

– Ne myös esikootaan kertaalleen, jotta varmistutaan yhteensopivuudesta ja järjestyksestä. Jokainen hirsi on yksilö, joten ne on koottava samassa järjestyksessä kuin ovat aikanaan olleet Kauppalan talossa, vastaava työnjohtaja Arttu Kuismin kertoo.

Vanhat valokuvat Kauppalantalosta on syynätty tarkkaan läpi uutta suunniteltaessa. Uudesta rakennuksesta halutaan mahdollisimman pitkälle alkuperäisen näköinen.

– Vanhojen valokuvien avulla yksityiskohdat on saatu hiottua ikkunanpielistä lähtien samanlaisiksi kuin alkuperäisessä rakennuksessa. Vesikatossa esimerkiksi lape ei ole loppuun asti suora, vaan siinä on pieni pykälä, joka loiventaa katon muodon lopussa, työmaapäällikkö Laurimatti Laine kertoo.

Työryhmä on tehnyt yllättäviäkin havaintoja. Havainnekuvasta ja rakenteista huomaa, että yläkerran ikkunarivistö ei ole symmetrisesti keskellä vaan hieman sivussa.

– Luulimme sitä aluksi suunnitteluvirheeksi, mutta tarkistettuamme asian totesimme, että sivussa se on ollut Kauppalantalossakin, Karhu naurahtaa.

Uudessa koulussa hyödynnetään Kauppalantalosta muutakin kuin hirsiä.

– Hirsien lisäksi tallessa on sisäänkäynnin ympärille tuleva lippa sekä pyöreät pilarit. Hyödynnämme kaiken, mikä on hyödynnettävissä, Laine kertoo.

Suurin muutos alkuperäiseen julkisivuun ovat rakennuksen molempiin päätyihin tulevat poistumistiet.

– Laki vaatii meitä tekemään portaikot yläkerrasta kahteen suuntaan ja ainut mahdollisuus oli tehdä ne ulkokautta, Karhu sanoo.

Karhun mukaan rakennustyömaa on herättänyt paljon mielenkiintoa ja työmaan erityisyys on aistittavissa myös työntekijöiden keskuudessa.

– On ollut hieno huomata, kuinka kaikilla on tietoisuus siitä, että nyt tehdään jotain muuta kuin tavallista rivi- tai kerrostaloa.

Karhu kertoo, että koululle varataan kaavassa laajentamismahdollisuus. Pihapiiriin voidaan tehdä tulevaisuudessa kaksi rakennusta lisää.

– Alueen kaavoitus on parhaillaan menossa. Kaavoittajan kanssa on käyty läpi, että kolmella rakennuksella saataisiin tehtyä vanhanajan sisäpiha ja pihapiiri koululle.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta