Tilaajalle

Vaasasta muuttaneen muskelimiehen tähtäin lukittunut korkealle – tavoitteena voittaa jonain päivänä kehonrakennuksen Suomen mestaruus sarjassaan

Vaasan veri ei vapise, eikä punttisalin rauta pääse ruostumaan Tampereella.

Pohjanmaan maakuntakeskuksesta Manseen muuttanut Juho Kannasto, 25, ei ujostele. Vielä jonain päivänä mies aikoo voittaa oman sarjansa kehonrakennuksen SM-kisoissa. Kivijalkana ajatusta pönkittää tuore yhdeksäs sija yli 90-kiloisten painoluokassa.

– Ensimmäinen mahdollisuus tulee vuonna 2021. Sitä aikaisemmin en kilpaile SM-kisoissa, sanoo Vaasassa syntynyt ja Palosaarella nuorena asunut mies.

Tie huipulle ei tunne oikotietä. Kannaston haaveissa häämöttää myös ammattilaisura.

– Täytyy treenata kovaa ja saada lisää lihasmassaa, että voi pärjätä tulevaisuudessa. Myös ruokavalio ja levon määrä on oltava kunnossa.

Kannasto oli muuttanut Tampereelle vuonna 2016. Yövuorossa varastohommia tehneen miehen lihaskunto oli rapistunut. Työ vei liikaa aikaa ja energiaa. Kehosta huolehtiminen oli jäänyt, kun mies nukkui päivisin. Roskaruoka maistui.

Keväällä 2018 Kannaston elämä mullistui. Hän teki elämäntaparemontin, kun määräaikainen työ loppui. Rauta rupesi taas tottelemaan miestä salilla.

– Aloin treenata Vaasassa jo 16-vuotiaana 2010 alkaen. Se oli kuitenkin enemmänkin harrastelua.

Vuosi sitten syksyllä Kannasto otti yhteyttä Jari "Bull" Mentulaan. Ammattilaiskehonrakentaja ryhtyi valmentajaksi. Hän laati kurinalaisen treeniohjelman.

– Päätimme yhdessä, että tavoitteemme on kehonrakennuksen SM-kisat jo syksyllä 2019. Aloin tehdä asioita paljon totisemmin.

Kannaston vartalo terästyi, muskelit vankistuivat. Muodonmuutoksen suuruutta ei tahdo uskoa, ellei sitä näe valokuvista. Kaikki kävi reilussa vuodessa.

– Tykkään treenaamisesta. Tuntui tosi hyvältä, kun kroppani alkoi muuttua. Itsevarmuuteni kasvoi.

Syyskuun 21. päivänä Kannasto sai tulikasteensa lihaskimppujen SM-mittelössä. Mies on sinut sijoituksensa kanssa.

– Enemmän olisi pitänyt olla lihasmassaa, jotta olisin päässyt top-kutoseen ja sitä kautta finaaliin.

Kisadieetillä äärimmäisen lujille joutunut Kannaston keho pääsi kisan jälkeen täyslepoon.

– En mene salille. Olen lisännyt myös ruoan määrää.

Treenit pakottavat miehen kestämään lihaskipua ympäri vuoden.

– Joka päivä jotain lihasryhmää koskee edeltävien päivien harjoituksien jälkeen. Silloin tietää, että on tehnyt tarpeeksi kovaa.

Mentulan opeissa ruokavalio oli mennyt viimeisen päälle uuteen asentoon, kun tähtäin lukittui SM-kisoihin.

– Kaikki perustuu tarkasti grammamääräisesti laskettuihin määriin. Lihaa, pastaa, riisiä, kasviksia, kalaa. Jos joskus söi jäätelön, ei se mitään haitannut.

Ennen kisaa alkoi neljä kuukautta kestänyt dieetti. Se trimmasi kehon rasvaprosentin kilpailukuntoon.

– Silloin ei ollut pelivaraa sortua herkuttelemaan.

Kannasto harjoitteli salilla viisi kertaa viikossa tavallisimmin maanantaista perjantaihin. Viikonloput hän yleensä huilasi.

Nykyisin Kannasto tekee Tampereella keittiöhommia osa-aikaisesti viikonloppuisin. Tämä sopii hyvin miehen treenikuvioihin.

Vaasaa Kannasto muistelee mukavana paikkana. Paluu Pohjanmaalle ei kuitenkaan kuulu hänen suunnitelmiinsa.

Vaasassa asuvat Kannaston vanhemmat, joiden luona poika käy kyläilemässä. Peruskouluvuosilta kaupunkiin jäi myös paljon silloisia kavereita.

Juho Kannaston viisi vinkkiä "sohvaperunalle" laittaa itseään kuntoon

1. Etsi liikuntalaji, josta tykkäät. Ylipainosta voi tulla erilaisia terveysongelmia. Jos kuntosaliharjoittelu tuntuu pakkopullalta, ei sitä ole tarkoituksenmukaista harrastaa.

2. Pistä ruokavaliosi kuntoon. Rasvanpoltto ei onnistu ilman sitä.

3. Täytyy muistaa levätä.

4. Jos et itse tiedä, miten harjoitella, käänny personal trainerin puoleen. Hän auttaa alkuun treeneissä ja ruokavaliossa.

5. Maltti on valttia. Yhdessä yössä ei tapahdu mitään. Aloittelijat usein yrittävät treenata liikaa. He voivat myös vetää ruokavalionsa liian alhaalle liian nopeasti. Silloin aineenvaihdunta menee lukkoon, eikä rasva pala niin tehokkaasti.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta