Tilaajalle

Vaasassa asuva turkkilainen Serkan Gül: "Turkilla ei ole ongelmia kurdien, vaan terroristien kanssa"

VAASA

Vaasassa asuva turkkilainen Serkan Gül seuraa päivittäin tiiviisti uutisia Lähi-idästä, Turkista ja Syyriasta. Yksityiskohtaisinta ja tuoreinta tietoa kotimaansa tapahtumista mies on saanut katsomalla internetin välityksellä turkkilaisen TRT Haber -televisiokanavan reaaliaikaisia World-lähetyksiä.

Mustanmeren rannalla Ordussa Turkissa asuvan perheensä ja ystäviensä turvallisuuden puolesta Gül ei ole levoton.

– En ole heistä huolissani, koska Turkissa ei ole sotaa. Meneillään on operaatio, jossa valtiot eivät tappele keskenään, Gül sanoo.

– Tunnen oloni rauhalliseksi ja hyväksi, koska siellä on turvallista. Miksi turistit muuten matkustaisivat Turkkiin?

Gül muistuttaa, että levottomuudet ovat rajoittuneet pienelle alueelle Koillis-Syyriaan. Muualla elämä jatkuu normaalisti.

Turistit reissaavat Alanyaan niin kuin aina ennenkin. Siellä Gülkin asui vuosia, ennen kuin muutti Istanbuliin. Alanyassa hän tapasi myös suomalaisen puolisonsa, jonka kanssa asuu nyt Vaasassa.

Millainen sitten on turkkilainen näkökulma konfliktiin, jota koko maailma seuraa henkeään pidätellen? Turkkilaiset käyttävät Gülin tavoin sanaa "operaatio". Se on nimetty Rauhan lähteeksi.

Operaatio-sana kuuluu myös ennennäkemätöntä kansansuosiota nauttivan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin poliittiseen retoriikkaan.

– En ole fanaatikko, enkä kuulu mihinkään puolueeseen, mutta voin sanoa, että Erdoğan on Turkin kaikkien aikojen paras presidentti. Hänkin on tehnyt virheitä, mutta paras hän on silti.

Mutta mitä Gül ajattelee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käyttäytymisestä? Turkin ja Yhdysvaltain suhteet ovat entisestään viilentyneet.

Gül tekee käsillään liikkeen, joka kielii arvaamattomuudesta.

– Trump tekee jatkuvasti typeryyksiä, mies hymähtää.

Erdoğan on kertonut tavoitteekseen rauhan tuomisen Koillis-Syyriaan ja "terrorin käytävän syntymisen estämisen". Operaation kohteiksi presidentti on maininnut sekä kurdijoukot, että jihadistijärjestö Isisin.

Gül muistuttaa, että Turkissa asuvat kurdit ovat asia erikseen.

– Turkkilaisilla ei ole ongelmia kurdien kanssa. Turkissa asuu paljon kurdeja. Meillä on ongelmia terroristien kanssa. He eivät ole mitään muslimeja. He käyttävät uskontoa vain hyväkseen.

Syyrian kurdit onnistuivat nujertamaan Isis-kalifaatin, mutta terrorismin ja Isisin vastainen taistelu ei ole ohitse. Se jatkuu.

– Terrorismi on riski sekä meille turkkilaisille, että syyrialaisille. Se on riski koko maailmalle, kaikkialla. Suomessakin, Gül sanoo.

– Viisitoista vuotta asuin Istanbulissa, mutta koskaan en nähnyt mitään pahaa tapahtuvan.

Kriisin ytimessä on turvavyöhykkeenä tunnettu alue, jonne Turkki haluaisi siirtää Syyrian sotaa paenneita pakolaisia. Kahdeksassa vuodessa syyrialaispakolaisia on tullut Turkkiin jopa lähes neljä miljoonaa.

– Koko operaatio järjestettiin siksi, että Turkki voisi rakentaa syyrialaisille turvallisen paikan.

Gül muistuttaa, että tilanne on vaikea sekä Turkille, että syyrialaispakolaisille. Heidän hätäänsä mies ymmärtää. Sodan runtelemaan maahan ei ole paluuta.

– Syyrialaiset haluaisivat palata koteihinsa. Eivät he haluaisi elää teltoissa, mutta jossainhan heidän on oltava. Turkkiin on tulossa kylmä talvi. Siellä on kovaa elää.

Pakolaiskysymys on koetellut myös Turkin taloutta.

– Turkin on täytynyt turvata pakolaisten turvallisuus, terveyden- ja sairaanhoito, Gül huomauttaa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Ainakin Gül uskoo operaation nopeaan loppumiseen.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta