Tilaajalle

Vaasalaisyrittäjä siirtyy Helsinkiin: Yritin viimeiseen asti saada ravintolan tuottamaan, en olisi voinut tehdä enää enempää

VAASA

Aasialaista vegaanista ruokaa valmistanut ravintola Vegoshi sulki ovensa viime lauantaina Vaasan Pitkälläkadulla. Yrittäjä Hoang Len mukaan toiminta ei vain yksinkertaisesti ollut kannattavaa.

– Kesän lopulla meillä oli vielä paljon asiakkaita, mutta syyskuussa ja lokakuussa asiakkaiden määrä väheni. Myynti sahasi ylös ja alas, välillä meillä oli hyviä ja välillä huonoja kuukausia. Siksi ravintola oli pakko sulkea, hän kertoo.

Le uskoo vaihtelevan menestyksen johtuneen pienistä markkinoista, mutta myös riittämättömästä markkinoinnista.

– Meidän olisi pitänyt markkinoida Vegoshia paljon enemmän, että olisimme saaneet sen menestymään, enkä ole sittenkään varma, että se olisi onnistunut. Yritin viimeiseen asti saada ravintolan tuottamaan. En olisi voinut tehdä enää enempää, hän huokaa.

Vietnamissa syntynyt ja Suomessa kuusi vuotta ollut 27-vuotias Le avasi ravintolansa toukokuussa 2018 Vaasassa (Pohjalainen 19.9.2019). Sulkemispäätöksestä huolimatta Vegoshin tarina ei lopu, sillä Le avaa parhaillaan uutta Vegoshia Helsingin kauppakeskus Kluuviin.

Alun perin tarkoitus olikin pitää Vaasan ravintola ja laajentaa Helsinkiin, koska Le haaveili ravintolaketjun perustamisesta.

– Se on yhä unelmani. Siksi minun pitääkin nyt keskittyä Helsinkiin, koska siellä on potentiaaliset markkinat. Helsingistä on helpompi aloittaa. Jos pitäisin Vaasan paikan eikä se tuottaisi, prosessi hidastuisi, Le perustelee.

Tilat Kluuvissa ovat kaksi kertaa Pitkälläkadulla sijaitsevan tilan kokoiset, ja Len mukaan uuden ravintolan sisustusta suunnitellaan parhaillaan. Nimen lisäksi Le vie uuteen ravintolaansa vanhan ravintolansa menun.

– Meillä on kokous sisustuksesta ensi kuussa, ja muutan joulukuussa Helsinkiin, hän kertoo.

Vaasan Vegoshissa oli kolme osa-aikaista työntekijää. He jäävät Len mukaan kaupunkiin jatkamaan opintojaan ja etsivät itselleen muita töitä.

– Palkkaan uusia työntekijöitä Helsingistä, hän kertoo.

Kluuvin Vegoshi avaa ovensa tammi–helmikuussa 2020. Sen jälkeen Le aikoo pyörittää ravintolaansa ainakin puoli vuotta ennen kuin haaveilee laajentamisesta. Mahdollisuus siihen on kuitenkin jo olemassa, sillä yrittäjälle on tarjottu paikkaa myös keskeltä Helsigin Kalliota.

– Paikka Kalliossa on lupaava, koska se on keskellä toimistorakennusta, jossa on paljon nuoria ihmisiä. Se sopisi hyvin ravintolani konseptiin, Le miettii.

Nuori yrittäjä aikoo jatkossakin vierailla Vaasassa, sillä kaupunkiin jää paljon hyviä ystäviä.

– Parhaiten tulen muistamaan asiakkaani täällä. Olen tänäänkin menossa yhden asiakkaani kanssa lounaalle, sillä meistä on tullut hyvät ystävät. Osa asiakkaista on luvannut tulla myös Helsinkiin käymään.

Len mukaan on mahdollista, että Vegoshi palaa vielä Vaasaan.

– Jos menestyn Helsingissä, on mahdollista, että avaan täällä uudestaan, hän lupaa.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta