Tilaajalle

Vaasalaismiehen rajut seksiotteet lipsuivat lain väärälle puolelle – Käräjillä saatu vankilatuomio ei muuttunut hovioikeudessa

VAASA

Vaasan hovioikeus ei ole muuttanut 21-vuotiaalle vaasalaismiehelle Pohjanmaan käräjäoikeudessa langetettua raiskaus- ja vapaudenriistotuomiota.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen toukokuussa 2018 kolmesta raiskauksesta ja yhdestä vapaudenriistosta kahdeksi vuodeksi ja viideksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Lisäksi mies määrättiin maksamaan asianomistajan yli 2 000 euron oikeudenkäyntikulut sekä korvaukseksi tälle 7 900 euroa loukkausten aiheuttamasta kärsimyksestä.

Raiskaukset ja vapaudenriisto tapahtuivat vuoden 2016 loka–marraskuussa, jolloin vaasalaismies ja asianomistaja olivat seksisuhteessa, johon liittyi myös vapaaehtoisuuteen perustuvia rajuja otteita.

Ankarimmin rangaistava teko oli käräjäoikeuden mukaan marraskuussa tehty raiskaus. Tuolloin mies laittoi naisen väkivalloin käsirautoihin ja tunkeutui sormillaan tämän sukuelimeen, jonka jälkeen mies pakotti naisen hiuksista repien antamaan itselleen suuseksiä.

Teon ajan nainen makasi raudoitettuna selällään sängyssä ja pyysi miestä lopettamaan.

– Muut teot ovat tekotavaltaan lievempiä. Tilanteissa asianomistaja on yrittänyt työntää miestä pois päältään ja puristaa jalkojaan yhteen, mutta mies on vääntänyt asianomistajan jalat auki, käräjäoikeuden julkisessa selosteessa todetaan.

– Seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö ovat aina rikoksia. Asia ei muuksi muutu, vaikka tekijänä olisi uhrin puoliso, erossa asuva puoliso tai muu läheinen. Kun seksuaalista väkivaltaa, pakottamista ja hyväksikäyttöä tapahtuu parisuhteessa, ei ole kyse seksistä. Silloin on kyse vääristyneestä vallankäytöstä ja alistamisesta, julkisessa selosteessa vielä huomautetaan.

Tuomitulla miehellä ei ole aikaisempia rikosrekisterimerkintöjä. Hän oli teot tehdessään 18 vuoden ikäinen ja menetti tapahtumien johdosta opiskelupaikkansa.

Hovioikeudesta miehelle tuli maksettavaksi noin 200 euroa todistelukustannuksina ja reilu tuhat euroa asianomistajan asianajajan palkkiona. Hänen oman asianajajansa noin 1 600 euron palkkio jää valtion vahingoksi.

Oikeuskäsittely toimitettiin sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa kokonaan ilman yleisön läsnäoloa. Tuomion salassapitoaika on 60 vuotta eli se päättyy 11. tammikuuta vuonna 2078.

Osapuolet voivat hakea muutosta hovioikeuden ratkaisuun korkeimmalta oikeudelta vain, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan. Määräaika valitusluvan pyytämiseen päättyy 13. joulukuuta 2019.

Hovioikeuden päätös oli yksimielinen.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta