Tilaajalle

Vaasalainen Anna Kietz löysi kirpputorilta käytetyn morsiuspuvun – Ompelijat loihtivat siitä alle viikossa elegantin iltapuvun Linnan juhliin

VAASA

Vaasalainen Anna Kietz pyörähtelee ompelimon jättipeilien edessä Tammipihassa ja ihastelee sinivalkoista iltapukuaan. Tänään itsenäisyyspäivänä hän kävelee se yllään Linnan juhliin miesystävänsä Jonas Wallerin avecina.

Kietz työskentelee koordinaattorina Vaasan yliopistossa ja Waller rehtorina ammattikorkeakoulussa Ahvenanmaalla.

Kietzin elegantti, tyylitelty satiini-iltapuku on muokattu vanhasta, Spr:n kirpputorilta ostetusta hääpuvusta. Todennäköisesti sitä on alun perin kantanut 1990-luvun tai 2000-luvun alun morsian.

– Se on aivan upea. Täydellinen, Kietz hengähtää.

Pitkän helman alta pilkottavat hopeanhohtoisiksi spreijatut korkeakorkoiset avokkaat, kädessä kimaltelee käsilaukku ja ranteessa kello, jolla on tunnearvoa.

– Isä osti kellon ja sormuksen äidille Saudi-Arabiasta.

Ompelija Tiina Västi silmäilee iltapuvun lattiaa viistävää helmaa arvioivasti.

– Kun menet siellä loskaisilla kaduilla, nostat vähän helmaa, Västi opastaa.

Västi ja hänen työnantajansa, yrittäjä Maria Holm jännittävät sitä hetkeä, jolloin näkevät Kietzin televisiossa, Linnan juhlien kättelyjonossa.

– Odotan sitä innoissani. Siitä, että näkee omien kättensä työn hienossa juhlassa, tulee huikea fiilis. Mutta vielä tärkeämpää on nähdä asiakkaan loistavan puvussaan ja viihtyvän siinä. Se on aivan upeaa katsottavaa, Västi sanoo.

Viime vuonna vaasalaisompelimo valmisti puvun Emma Uusi-Kokolle , Linnan juhliin kutsun saaneelle nuorelle ylioppilasteatteri Rampin ohjaajalle.

Nyt ompelimo muokkasi juhliin myös Kietzin kavaljeerin käytetyn frakin.

– Hienoa, että kierrätysteema oli asiakkailla mielessä. Kierrättäminen on viime vuosina vain lisääntynyt, naiset toteavat.

Kaksikko uskoo, että kierrättäminen näkyy jollakin tavalla myös Linnan juhlien iltapukuloistossa, koska teemana on ympäristö.

Västi odottaa näkevänsä punaista ja vihreää, ja yllätyksiä uusilta ja vanhoilta suunnittelijoilta:

– Uusiokäytön mestarit Outi Pyy ja Paula Malleus ovat tehneet Linnaan juhliin pukuja jo vuosia. Instagramissa näin myös yhden vanhoista kravateista tehdyn puvun, Västi kertoo.

Kietzin kierrätyspuvun kanssa ompelimon viisihenkinen tiimi sai painia loppumetreille saakka.

Kietz vei löytönsä kierrätysvaatteiden muokkaamiseen erikoistuneeseen ompelimoon vain viikkoa ennen Linnan juhlia.

– Olimme aluksi ihan innoissamme, mutta pian iski paniikki. Ajattelin, että apua, kuinka me selviämme tästä, Västi nauraa.

Kireä aikataulu merkitsi hyvästejä hyvinnukutuille yöunille.

– Olemme olleet liikkeessä kellon ympäri. Kiire on ollut tosi kova, ja tahti hurja. Jonossa on sata uudistettavaa juhlapukua. Ehkä väsymys tulee vasta huomenna, Holm toteaa.

Alun perin Kietzillä oli kolme vaihtoehtoista pukua. Ompelijoiden valinta oli heti selvä:

– Hääpuku näytti upealta Kietzin päällä. Puvussa oli Linnan juhla -henkeä. Mutta se oli tosiaankin hääpuku. Se oikein huusi hääpukua, tosi kovaa, Västi hymähtää.

– Enää se ei ole yhtään hääpuku. Rakastan sitä, miten laskokset laskeutuvat.

Alle viikossa vaasalaisompelimon naiset loihtivat koristeellisesta, kirjaillusta prinsessaluomuksesta Linnan juhliin ylellinen iltapuku.

– Kyllä se on Tiina’s designia, Holm kehaisee.

Alussa kukaan ei tarkkaan tiennyt, mitä puvulle pitäisi tehdä.

– Meitä seisoi neljä naista puvun ympärillä. Muotoilin kangasta hänen ympärilleen, ja pallottelimme ideoita, Västi juttelee.

Vanhan puvun muotoa ja luonnetta päätettiin kunnioittaa: paksu kermanvalkoinen morsiussatiini, kapea uumanpaikka ja alaspäin levenevä kuohkea helma saivat jäädä.

Ysäriklumeruurit, kirsikanpunaiset kirjailut ja helmoja kiertävät brodeeratut pikkuruusut hylättiin.

Punainen korvattiin hillityllä, savunsinisellä taftilla. Sininen pursuilee helman halkiosta, ja toistuu selkänyörityksissä.

Muhkea, yli metrin mittainen laahuskin sai lähteä.

– Hyvä, että siinä oli laahus. Saatiin siitä hyvät olkaimet, Västi naurahtaa.

Johanna Jurkka
Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta