Tilaajalle

Vaasa ja Mustasaari pääsivät sopuun pitkään hiertäneistä kiistoista - yhdistymissopimus on viilausta vaille valmis

VAASA/MUSTASAARI

Vaasan ja Mustasaaren välinen yhdistymissopimus liitteineen on viimeistelyä vaille valmis.

Kuntaliitosselvityksen johtoryhmän puheenjohtaja Kim Berg (sd.) ja varapuheenjohtaja Lars Gästgivars (r.) saattoivat tiistaisen kokouksen jälkeen kertoa, että kaikki isot asiat on saatu sovittua.

– Todella hyvältä näyttää. Meillä on tekemättä enää pieniä viilauksia ja tarkennuksia, tiivisti Berg.

Sopimus on määrä saada valmiiksi johtoryhmän kokouksessa ensi tiistaina. Ohjausryhmä on puolestaan koolla 18. joulukuuta.

Vaasan kaupunginhallitus ja Mustasaaren kunnanhallitus saavat sopimuksen pöydälleen tammikuussa. Mustasaaressa yhdistyminen menee jo tuolloin myös valtuuston käsittelyyn, koska on laadittava kysymykset neuvoa-antavaan kansanäänestykseen, joka järjestetään aikaisintaan 60 vuorokauden kuluttua valtuuston päätöksestä.

Itse sopimus menee osapuolten valtuustoihin huhtikuussa. Jos valo on vihreä, uusi kunta aloittaa 1. tammikuuta 2020.

– Alkuperäinen aikataulu pitää, iloitsi Berg.

Vaasan ja Mustasaaren yhdistymissopimukseen tulee aiemmin kaavaillun yhden liitteen sijaan kolme liitettä.

Ensimmäinen määrittelee uuden kunnan kokonaisvaltaiset teemat, toinen luottamushenkilöorganisaation ja kolmas investoinnit.

Bergin mukaan kaksi ensimmäistä liitettä vaativat enää pientä viilausta, mutta investoinnit kaipaavat vielä jonkin verran virkamiestyötä.

– Kävimme läpi kummankin kunnan talousarviot ja -suunnitelmat. Talousjohtajille annettiin tehtäväksi luoda seuraavaan kokoukseen yhteinen yhteenveto investoinneista, joka liitetään sopimukseen. Ensi viikon kokouksessa käsitellään myös selvitysmiehen loppuraportti ja päätetään kevään aikataulusta.

Tiistain neuvotteluissa päästiin sopimukseen monista pitkään hiertäneistä asioista. Yksi merkittävimmistä oli sivistyslautakuntien lukumäärä.

Aiemmissa vaiheissa Mustasaari oli pitänyt kiinni kannastaan, että molemmille kieliryhmille tarvitaan omat lautakunnat. Linjaukseksi tuli kuitenkin vain yksi superlautakunta.

Sivistyslautakunta saa kuitenkin alaisuuteensa kaksi jaostoa eli suomenkielisen ja ruotsikielisen hoitamaan "omaa putkea" aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Gästgivars korosti, että jaostot saavat niin paljon toimivaltaa kuin mahdollista.

– Lautakunnalta siirretään kaikki mahdollinen jaostoille. Lautakunta päättää vain yhteisistä asioista.

Gästgivars myöntää, että kompromissi saattaa aiheuttaa edelleen mutinaa Mustasaaressa, mutta hän on ratkaisuun tyytyväinen.

– Saatu malli on hyvä, ellei jopa parempi kuin aiemmin ehdotettu. Tarvitaan aina joku joka päättää kokonaisuudesta.

Toinen pitkään hiertänyt asia oli rakennuslupien myöntäminen.

Tässä asiassa Mustasaari sai kantansa läpi. Uuteen kuntaan perustetaan rakennus- ja valvontalautakunta, jonka alle tulee useita jaostoja.

Lupajaosto hoitaa kaavoittamattomien alueiden rakennuslupia ja suunnittelutarveratkaisuja. Aluejaosto on puolestaan Laihialla ympäristöterveydenhuollon asioissa rakennus- ja valvontalautakunnan alainen elin toimien myös sosiaali- ja terveyslautakunnan jaostona.

Yhteistyötä Pohjanmaan kaksikielisiin kuntiin hoitavat lautakunnan mandaatilla seudullinen valvontajaosto ja seudullinen ympäristöjaosto, joihin naapurit nimeävät omat edustajansa.

Aluelautakuntia uuteen Vaasaan kaavaillaan kuutta. Oman lautakunnan saisivat Vähäkyrö, Raippaluoto-Björköby, Koivulahti, Pohjois-Mustasaari, Sulva sekä eteläinen ja itäinen Mustasaari.

Aluetoimikuntia olisi puolestaan neljä: Sundom, Variska, pohjoisten kaupunginosien aluetoimikunta ja Sepänkylä.

Gästgivars sanoi toivovansa, että yhdistymissopimus kelpaa molempien kuntien asukkaille ja päättäjille.

– Me neuvottelijat olemme ainakin tehneet parhaamme. Meillä on ollut koko ajan yhteisenä maalina sopimus, joka kelpaa molemmille valtuustoille. Tie maaliin on vain ollut välillä mutkainen. Nyt työ on 97 - 98-prosenttisesti valmis. Muutaman viikon päästä voimme vetää nimet alle ja laittaa sopimus päätöksentekoon.

Berg sanoi ainakin itse ajatelleensa prosessin aikana uuden kunnan parasta.

– Uuden Vaasan, joka kuuluu Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukkoon, pitää pärjätä kilpailussa ja kehittyä tulevaisuudessa entistä paremmin.

Berg muistutti, ettei työ pääty suinkaan sopimuksen mahdolliseen hyväksymiseen, vaan tuon jälkeen pitää uudelle kunnalle luoda muun muassa uusi hallintosääntö ja päättää virkamiesorganisaatiosta.

– Kaikkia emme pysty saamaan valmiiksi tässä vaiheessa. Ennen tammikuuta 2020 on vielä paljon työtä.

Jouni Pihlajasaari
Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta