Tilaajalle

Uusi hoivakoti on esteetön, kodinomainen ja turvallinen koti kymmenille ikäihmisille Laihialla

LAIHIA

Laihian upouusi hoivakoti on tullut tarpeeseen. Jonoja on saatu purettua ja kymmenet ikäihmiset ovat saaneet uuden nykyaikaisen hoivapaikan. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Marjapihlajaan 24. lokakuuta Laihian Hyvinvointi Oy:n muista yksiköistä.

Hoivakoti tarjoaa tehostettua palveluasumista ikääntyneille. Huoneita ja asukaspaikkoja on 60, mutta yksikössä on toiminnanharjoittamislupa 65 asiakkaalle.

– Pariskunta tai esimerkiksi aiemmin yhdessä asuneet sisarukset voivat halutessaan asua samassa huoneessa, kertoo Laihian Hyvinvointi Oy:n palvelupäällikkö Sari Koivula.

Kaikki Marjapihlajan asiakaspaikat ovat täynnä. Asukkaiden keski-ikä on 83 vuotta.

Suomessa rakennetaan eniten 60-paikkaisia hoivakotiyksiköitä.

– Asiakkaita kyetään palvelemaan tämän kokoisissa mahdollisimman tehokkaasti. Noin 30 paikan kokonaisuuksia pidetään hyvinä, Koivula sanoo.

Koivulan mukaan Laihian Hyvinvointi Oy:n eri yksiköiden hoivapaikat ovat lisääntyneet.

– Tarkoituksena on aloittaa remontti viereisessä Toiska-asumispalvelukodissamme. Keskitimme sinne lyhytaikaisen hoidon ja tehostetun palveluasumisen. Saimme sinne 20 asiakaspaikkaa ja purettua jonoja. Kesällä jonossa oli 13 hakijaa, tällä hetkellä enää joitakin henkilöitä.

Toiska-kodissa on nyt aiempaa enemmän paikkoja lyhytaikaishoidossa esimerkiksi omaishoidettaville ja kotihoidossa hoidettaville, jotka ovat sillä rajalla, että voisivat tarvita tehostetun palveluasumisen ympärivuorokautista paikkaa. He ovat osan ajasta kotonaan.

Laihian Hyvinvointi Oy toimii palveluseteliyrittäjänä. Laihian kunnalla ei ole enää omaa palveluntuotantoa.

– Kunta tekee hallinnollisen päätöksen siitä, ketkä laihialaiset saavat asiakaspaikan. Myös ulkopaikkakuntalaiset ovat tervetulleita. Heitä on asukkaina muutama, Koivula kertoo.

Marjapihlajan molemmissa kerroksissa on 30 huonetta. Alakerrassa on pesulatila ja sauna, yläkerrassa lääkkeenjakohuone ja toimistohuone. Jakelukeittiöitä on neljä. Kaikki tilat ovat esteettömiä.

Yläkerran päävärinä on vihreä ja alakerran murrettu punainen. Koivula luonnehtii värimaailmaa rauhalliseksi ja kodikkaaksi. Tiloissa on myös näyttäviä maisematapetteja.

Käytävillä on liiketunnistukseen perustuva järjestelmä. Hoitajan puhelimeen tulee tieto, mikäli asukas on lähtenyt liikkumaan esimerkiksi yöaikaan.

Hyvä esimerkki senioreita varten suunnittelusta esteettömyydestä on saunatilat. Lauteille ei tarvitse kavuta, sillä saunassa on kiukaan lisäksi vain matalat penkit. Lisäksi lämpö lisääntyy tasaisesti.

Koivula pitää tilaratkaisuja hyvin onnistuneina.

– Täällä voi esimerkiksi tarvittaessa olla kerroksen kaikki 30 asukasta yhteisessä tilassa.

Hoitokulttuuri on yhteisöllistä.

– Henkilökunnalle ei ole erillisiä tiloja. Esimerkiksi juomme kahvia samassa tilassa asukkaiden kanssa. Aika pystytään hyödyntämään asukkaiden kanssa mahdollisimman hyvin.

Hoitohenkilökuntaa on 0,6 yhtä asukasta kohti eli noin 30. Tämän lisäksi on esimerkiksi siivous- ja keittiöhenkilökuntaa.

Rakennuksen sisäpihalla on suuri lasitettu terassi. Ulkotiloissa on kivipuutarha istumapaikkoineen ja terapiaportaineen. Kesällä pihaan laitetaan pieni hyötypuutarha.

Laihian Hyvinvointi Oy:n ensimmäinen vuosi on kulunut tiiviisti rakennusprojektien parissa. Kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Isootuvan peruskorjaus saatiin valmiiksi alkukesästä.

Marjapihlajan rakentamisessa yhteistyökumppanina on ollut valtakunnallinen hoivakotirakentaja Lehto Tilat Oy.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta