Tilaajalle

Useiden valitusten tekijä ei kuulu leppyjiin - ”Annan silti anteeksi, vaikka kukaan ei ole anteeksi pyytänytkään, etten omaa mieltäni myrkytä”

LAIHIA

Useita valituksia Laihian tiehankkeesta tehnyt Kari Kankaanpää ei kuulu leppyjiin. Valtatien kupeella asuva ratikyläläinen moittii edelleen kovin sanoin projektin toteutusta ja lopputulosta.

– Tehdyt ratkaisut ovat täysin ylimitoitettuja ja huonoja. Suunnittelijoina toimineet etelän ihmiset eivät ymmärrä, miten Pohjanmaalla eletään, ja mitä täällä tehdään. Monta kertaa olen miettinyt, ettei ole lama, kun on varaa tällä tavalla haaskata yhteiskunnan varoja.

Pahiten Kankaanpäätä sieppaa kuitenkin valtion ja kunnan virkamiesten toiminta.

– Suurin syy sille, että olen lähtenyt valittamaan, on, että kunnan virkamiehet pimittävät tietoa, johtavat tahallaan harhaan ja valehtelevat. Heidän ei tarvitse noudattaa lakia. Tätä filunkia ja epärehellisyyttä en sulata.

Isossakyrössä terveyskeskuslääkärinä toimiva Kankaanpää korostaa tietävänsä virkamiesten velvollisuudet oman työn kautta.

– Virkamiehenä minun pitää pysyä totuudessa. En voi ihmisille valehdella.

Kankaanpään mielestä risteyshankkeen kaltaisissa urakoissa pitäisi olla kaksi vastavaikuttajaa. Toisella puolella tulisi olla kunta kuntalaisineen ja toisaalla ely-keskus ja Väylävirasto.

– Laihialla kunta hyppäsi heti heidän kelkkaansa kolmanneksi ja jätti kuntalaiset yksin. Olen sanonut useaan otteeseen kunnan miehille, että koittakaa hoitaa meidän kuntalaisten asioita, sillä me maksamme teidän palkan. Te olette meidän renkejämme, mutta tätä ei ole kaikki tajunneet.

Kankaanpään kotitalo sijaitsee aivan valtatien nykylinjauksen äärellä.

– Sukumme on asunut tässä satoja vuosia. Joitakin vuosia sitten paikalla oli kahdeksan hehtaarin mansikkatila, mutta nyt on suunnilleen kaikki pellot viety.

Hän sanoo tienneensä pienestä pitäen, että jossakin vaiheessa tiluksille vedetään tie.

– Itse tieasian olisin ehkä nieleskellyt, mutta epärehellisyyttä en siedä. Siksi olen valittanut, vaikka se onkin erittäin raskasta ja turhaakin näemmä. Annan silti anteeksi, vaikka kukaan ei ole anteeksi pyytänytkään, etten omaa mieltäni myrkytä.

Kankaanpään mukaan hankkeesta hänelle itselleen koituneet haitat ovat selvästi hyötyjä suuremmat.

– Meiltä on nykyään suora tie keskustaan, mutta ihan hyvin olisin voinut kiertää Asematien kautta kuten 45 vuotta tätä aiemminkin.

Kankaanpääkin on havainnut, että osalla kuntalaisista mieli on muuttunut myönteisempään suuntaan, kun tie on nyt valmis.

– Pikku hiljaa porukka leppyy ja tottuu ajatukseen, vaikka suuria asioita kuten liikenne aseman taakse on edelleen ratkaisematta. Alusta lähtien yksi valitusteni tärkeimmistä perusteista on ollut, ettei tätä osuutta ole suunniteltu kyllin hyvin.

Ratikyläläinen sanoo nostaneensa eritoten lasten liikenneturvallisuuden esille jo aivan ensimmäisissä yleisötilaisuuksissa.

– Kukaan ei noteerannut, mutta nyt kirjoitellaan Facebookiin ja käydään eduskunnassa itkemässä, kun on myöhäistä.

Laihian yrittäjien puheenjohtaja Antti Holappa sanoo kommentoivansa tieasiaa varsin kaksijakoisissa tunnelmissa.

Laihian Autokoulu Oy:n toimitusjohtajana ja liikenneopettajana hän sanoo iloitsevansa parantuneesta liikenneturvallisuudesta.

– Aiemmin Kyröntien risteyksen liikennevalohässäkässä sattui useita vaaratilanteita lähes päivittäin. Moni ajoi punaisia päin aivan huomaamattakin.

Yrittäjien veturin mietteet ovat ainakin osin toiset.

– Liike-elämän kannalta asia on vähän siinä ja tässä. Aina, kun tie viedään kauemmas keskustasta, on se huono asia yrittäjien kannalta. Ohi ajaminen on liian helppoa.

Holappa sanoo, että vaikutukset olivat suurimmat rakennusvaiheessa.

– Aikamoiset venkulat joutui tekemään, että Laihialle pääsi varsinkin Jyväskylän suunnasta. Moni kertoi jatkaneensa matkaa, kun poikkeaminen on niin hankalaa.

Puheenjohtajan mielestä asiaa voidaan nyt yrittää korjata muun muassa hyvällä viitoituksella.

– Kun ihmiset oppivat uudet liikennejärjestelyt, niin toivottavasti tilanne normalisoituu. Yrittäjät tekevät varmasti kaikkensa, että Laihialle on hyvä tulla ja keksivät erilaisia houkutuksia. Pelkona on, että ainakin pientä kolhua saattaa jäädä varsinkin päivittäistavaraa myyville.

Holappa lisää, että lisäjännitystä tuovat kolmostien varteen tehtävät kunnan omat järjestelyt.

– Kolmostie jää onneksi paikoilleen, mutta yrittäjät pelkäävät, että kaikki yksityistiet katkaistaan Tampereelle päin mentäessä. Toki yhteyksiä jää, mutta suunnitelmat ovat huolestuttavia yrittämisen kannalta.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta