Tilaajalle

Tyllihameet ja solmiot heiluivat Vaasan kaupungintalolla, kun yhdeksäsluokkalaiset juhlistivat itsenäistä Suomea tanssien – Kaupunginjohtaja: ”Tämä on vuoden paras juhla”

VAASA

Peruskoulunsa päättävät yhdeksäsluokkalaiset juhlivat tiistaina Suomen itsenäisyyttä perinteiseen tapaan Vaasan kaupungintalolla. Juhla järjestettiin jo 15. kerran.

Tänä vuonna 780 vierasta otti kutsun vastaan. Paikalla olivat oppilaiden lisäksi koulujen rehtorit, luokanohjaajat, liikunnanopettajat, kaupungin sivistystoimen johto sekä varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan puheenjohtajisto.

– Tämä on vuoden paras juhla. Saamme nostaa nuorison esiin ja katsoa eteenpäin tulevaisuuteen, kun olemme paljon katsoneet taaksepäin, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry myhäili.

Hän oli paikalla rouvansa Riitta Häyryn kanssa vastaanottamassa ja kättelemässä kaikki vieraat.

– On tärkeää kätellä kaikki, sillä tämä on osa peruskoulun tapakasvatusta. Jos huomaan hermostuneisuutta, pidän puoli sekuntia pidempään kiinni ja haen katsekontaktia, Häyry naureskeli.

Kättelyrituaali ei ollut itsestäänselvyys tänä vuonna.

– Se vie paljon aikaa. Kuitenkin opettajien kanssa juteltuani selvisi, että oppilaat odottavat sitä innolla, kaupunginjohtaja kertoi.

Merenkurkun koulun oppilas Anna Rinne ja Vasa övningsskolan oppilas Isak Klockars odottivat juhlan alkua Häyryjen seurassa.

– Vähän jännittää, mutta hyvin se menee, Rinne mietti.

Sekä Rinne että Klockars pitivät tilaisuudessa puheen. Rinne lausui rohkeudesta ja Klockars siitä, miten hyvin asiat Suomessa ovat, vaikka välillä tekee mieli valittaa.

– Ei Suomi olisi pystynyt itsenäistymään ilman niitä lukuisia superrohkeita ihmisiä. Tehdään mekin siis rohkeasti hyviä tekoja, pieniä ja suuria, ja ollaan kaikki rohkeita upeita suomalaisia ja ylpeitä siitä, Rinne päätti puheensa saaden kuuluvat kättentaputukset.

Nuori nainen oli sitä mieltä, että Suomi on jo valmiiksi hyvä maa, mutta aina on varaa parantaa.

– Haluaisin, että hyväksyisimme kaikki kulttuurit, ja kaikilla olisi hyvä elää Suomessa, Rinne pohti.

– On hienoa, että meillä on oma maa ja oma identiteetti, emmekä ole osa mitään sellaista, mitä emme halua olla, Klockars totesi miettiessään itsenäisyyden merkitystä.

Kaupungintalon juhlasalin ovet aukesivat nuorille yhden aikaan päivällä.

Ensimmäisinä saliin astelivat Merenkurkun koulu, Vaasan kristillinen koulu sekä Vaasan Rudolf Steiner -koulu. Seuraavaksi vuorossa olivat Vasa övningsskola, Variskan koulu, Porvarinkadun koulu sekä Onkilahden yhtenäiskoulu.

Puolessa välissä kättelyä saliin saapui Vaasan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Antonio Teca Vaasan lyseon lukiosta. Yhdeksäsluokkalaisten juhla toimi nuorelle miehelle hyvänä kenraaliharjoituksena, sillä torstaita hän aikoo suunnata Linnan juhliin Helsinkiin.

– Otan vähän alkulämpöä, etten mene sinne ihan kylmiltäni, Teca vitsaili.

Aiemmin hän on kertonut katsoneensa Linnan juhlia joka vuosi televisiosta (Pohjalainen 16.11.2018). Siksi juhliin pääseminen oli unelmien täyttymys.

– Suomalaisena maamme itsenäisyys merkitsee minulle todella paljon. Se ei ole itsestäänselvyys, että saamme käydä koulua ja kulkea kadulla rauhassa.

Teca on tyytyväinen Suomen nykytilaan, mutta kokee, että aina on parannettavaa.

– Tulin tänne 4-vuotiaana ja nyt olen 20-vuotias. Siinä ajassa on menty paljon eteenpäin. Haluaisin silti, että Suomesta tulisi entistä monikulttuurisempi ja kansainvälisempi, hän totesi.

Ennen juhlaa oppilaat opettelivat parin viikon ajan erilaisia tansseja, joita juhlasalissa muodollisuuksien jälkeen esitettiin.

Lattialla nähtiin muun muassa valssia, tangoa, letkajenkkaa ja Teksasin keltaruusua. Jokaiselle koululle oli määrätty kaksi tanssia.

Onkilahden yhtenäiskoulun oppilas Tuukka Harju oli opetellut parinsa Iina Sulkakosken kanssa Leila-valssin sekä The Tennessee Wig Walk -tanssin askeleet. Tämän lisäksi Harju hallitsi myös Merenkurkun koulun mignon-tanssin sekä Satumaa-tangon.

– Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi, kun kysyttiin. Viisi poikaa tarvittiin, hän kertoi.

– Meillä on Merenkurkun koulussa enemmän tyttöjä kuin poikia, joten kaikille ei riittänyt paria. Onkilahden pojat pelastivat, saimme sieltä tytöille kavaljeereja, Merenkurkun koulun liikunnanopettaja Mari Silvennoinen selvitti.

Tanssien päätteeksi kutsuvieraille oli tarjolla noutopöydän antimia ja vapaata seurustelua. Tilaisuus päättyi Maamme-lauluun.

Jenni Mäkelä

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta