Tilaajalle

Tuore vasemmistojohtaja tunnistaa netin vihapuheen, mutta on optimisti – ”Enemmistö ajattelee asioita pitkäjänteisesti, se antaa toivoa käydä rakentavaa vuoropuhelua”

Pohjanmaan vasemmiston puheenjohtajaksi lauantaina Vaasassa valittu Antti Knuuttila vastaa puhelimeensa Espanjasta.

Seinäjokelainen toisen kauden kaupunginvaltuutettu valittiin piirin puheenjohtajaksi poikkeuksellisesti poissa olevana.

– Se oli ikävä juttu, mutta kesä oli niin kiirusta aikaa, että lomalle ehti vasta nyt syyslomaviikolla. Lomat oli lyöty lukkoon jo aikoja sitten ja piirikokous osui tietysti samaan aikaan, Knuuttila harmittelee päällekkäisyyttä.

Knuuttila päätti aikataulujen päällekkäisyyksistä huolimatta hakea puheenjohtajan paikkaa, sillä hän uskoo pohjalaismaakuntien vasemmistoväen tuntevan hänet tarpeeksi hyvin.

Millaisella kärjellä lähdet luotsaamaan Pohjanmaan vasemmistoa?

– Tässä on sopivasti vuosi aikaa, ettei ole minkäänlaisia vaaleja. Katsotaan millaista innostusta piiristä löytyy ja lähdetään sitten rakentamaan kuntavaaleja silmällä pitäen.

Knuuttila huomauttaa, että pohjalaismaakunnissa riittää isoja haasteita etenkin muuttotappion vuoksi.

– Piirin puheenjohtajan tärkein tehtävä on olla yhteydessä paikallisjärjestöihin kokoavana voimana, jotta voimme katsoa, miten näihin haasteisiin pystytään vastaamaan milläkin tasolla.

Knuuttila korostaa, ettei politiikkaa tehdä vasemmistopiirissä pelkästään vaaleja varten, vaan maakuntien ja kuntien ongelmat yhdistävät kaikkia ympäri Suomen.

Ongelmat liittyvät hänen näkemyksensä mukaan suurelta osin väestökatoon ja sitä kautta elinvoimaisuuteen. Knuuttilan mielestä isoja yhteiskunnallisia ongelmia eivät ratkaise pelkästään poliittiset toimijat.

– Luottamushenkilöt tarvitsevat yhteistyötä julkisen sektorin, yritysten ja kolmannen sektorin järjestöjen kanssa.

Vasemmiston hallituspaikka mahdollistaa maakunnan ääneen kuulemisen

Pohjalaismaakuntien edunvalvonnan heikkoudet ja elintärkeä lobbaustyö ovat olleet viime aikoina toistuva puheenaihe maakuntalehdissä. Knuuttila luottaa asiassa yhteistyöhän yli puoluerajojen, vaikka vasemmistoliitolla ei tällä hetkellä alueelta omaa kansanedustajaa olekaan.

Puheenjohtaja Knuuttila iloitsee samalla vasemmistoliiton hallituspaikasta. Se antaa hänen mukaansa hyvät mahdollisuudet viedä maakuntien viestiä valtiovallan päättävien elimien suuntaan.

Vasemmistoliitolla ei ole ollut kansanedustajaa Vaasan vaalipiiristä sitten vuoden 1999 vaalien jälkeen. Viime eduskuntavaaleissa vasemmiston kannatus nousi vaalipiirissä hieman, eli 0,4 prosenttia.

– Olemme siitä onnellisessa asemassa, että puolueen kannatus on noussut valtakunnallisesti.

Knuuttilan mukaan puolueiden yhteistyössä teettämien tutkimusten perusteella vasemmistoliitto on potentiaalinen vaihtoehto äänestäjille, vaikka kannatus on vakiintunut sinne 7–8 prosentin välimaastoon.

Ylen tuoreimman mittauksen perusteella vasemmistoliiton kannatus oli 7,9 prosenttia .

Mihin uskot vasemmiston kannatuksen nousun perustuvan?

– Siihen on varmaan monta syytä. Jokainen puolue tarvitsee valovoimaisen puheenjohtajan. Meillä Li Andersson on ollut valovoimainen paitsi esiintymiseltään myös asiaosaamiseltaan.

Knuuttila haluaa uskoa vahvasti nimenomaan faktoihin ja asiaosaamiseen populistiseen tunteiden vetoamisen sijaan.

– Meillä asiat hoidetaan asioina. Ei niin kuin ne koetaan, vaan niin kuin asiat ovat, Knuuttila korostaa.

Knuuttilan mukaan puolueen puheenjohtajana Li Andersson on tuonut asioita ihmisten tietoisuuteen nimenomaan asiaosaamisen kautta.

– Asiaosaamista ja tietoa kaivataan päätösten tueksi. Sitä ihmiset kuitenkin arvostavat ja siinä on vasemmistoliiton vahvuus, Knuuttila uskoo.

Enemmistö suomalaisista ajattelee pitkäjänteisesti

Antti Knuuttila osaa olla myös huolissaan keskustelukulttuurin heikkenemisestä, joka menee etenkin sosiaalisessa mediassa vihaiseksi ohi huuteluksi asiassa kuin asiassa.

Maalittaminen ja someraivo saattaa johtaa itsesensuuriin ja sananvapauden kutistumiseen. Asiasta kirjoitti muun muassa päätoimittaja Satu Takala kolumnissaan : " Jos möykkääjät estävät sanomasta, hallitsee julkista tilaa pelko. Itsesensuuri voi tuntua turvallisemmalta, vaikka asiantuntemus oikeuttaisi olemaan rohkeampi."

– Tunnistan sen omassa niin sanotussa sosiaalisen median kuplassani. Tulee harkittua tarkasti, mihin keskusteluihin lähtee mukaan.

Osa jankkauksesta ei johda mihinkään hedelmälliseen.

– Ilokseni olen huomannut, että enemmistö ajattelee asioita pitkäjänteisesti. Se antaa toivoa, että meillä on mahdollisuuksia käydä rakentavaa vuoropuhelua.

Knuuttila jaksaa olla optimisti, että netin yksittäiset vihapuhujat ovat marginaalissa, mutta mittasuhde hämärtyy, kun trollit hallitsevat tilaa äänekkyydellään.

Purkautuuko tyytymättömyys luokkaerojen kasvun takia?

– Olen huolissani yhteiskunnan polarisoitumisesta ja ennen kaikkea luokkaerojen kasvusta. Osittain tyytymättömyys saattaa purkautua nettikeskustelujen kautta juuri vääriin asioihin.

Knuuttila on huomannut, että hyvin monimutkaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten eriarvoisuuden kasvuun, lähdetään etsimään yksinkertaista ja suoraviivaista ratkaisua.

Vasemmistopoliitikon mukaan Suomessa asiat eivät ole onneksi keskimäärin hirveän huonolla tolalla. Tulo- ja elintasoerot eivät ole revenneet vielä niin isoiksi kuin monessa muussa maassa.

– Sitä keskustelua ei pidäkään hiljentää, mutta asiallinen argumentointi ja asiantuntijuuteen vetoaminen on meidän vahvuutemme.

Knuutilan mielestä kotimaisen yhteiskuntarauhan tae on, että Suomessa asioita tutkitaan.

– Siinä me olemme aina olleet hyviä. Ennen kaikkea niin kuin Greta Thunberg sanoo: Älkää uskoko minua, vaan uskokaa tutkimuksia.

Myös vasemmiston varapuheenjohtaja tulee Seinäjoelta

Pohjanmaan vasemmisto on nyt seinäjokelaispuheenjohtajien käsissä, sillä Immanuel Grönlund valittiin lauantain syykokouksessa varapuheenjohtajaksi.

– Vasemmistoliitolla on alueella ihan valoisat näkymät. Kartoitus kuntavaaleihin alkaa. Mistä saamme vahvat listat ja missä täytyy tehdä enemmän houkuttelua ehdokkaiden houkuttelemiseksi, Grönlund tuumaa.

Grönlund ei juuri juhli puolueensa hienoista kannatuksen nousua edellisissä eduskuntavaaleissa.

– Se oli pettymys. Suurempi nousu vielä tarvitaan, Grönlund viittaa vaalipiiristä puuttuvaan vasemmiston kansanedustajaan.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta