Toivottavasti sairaalashokki avasi silmät

Ruotsinkieliset ovat tottuneet siihen, että muut saavat tehdä mitä haluavat, kunhan kaikki opiskelevat kouluruotsin, että osaavat keskustella. Eivät silti sittenkään osaa.

Täällä pitää toki olla oma pieni ruotsinkielinen puoli-itsenäinen valtakunta omine palveluineen, kokoaan merkittävämpi.

Tämä illuusio murtui maanantaina. Yksi ruotsinkielisen vallan symboleista, kaksikielinen keskussairaala, riisuttiin.

Ei kannata tuudittautua siihen, että päätökset jatkossakaan olisivat enemmän ruotsinkielisten eduksi.

Maailmalla ja Suomessa puhaltaa aivan toisenlainen poliittinen puhuri, eikä se lupaa kielivähemmistöille hyvää. Tämä trendi kannattaa ruotsinkielisten ottaa vakavasti.

Nyt pitää miettiä, kuinka asiat järjestetään alueen suomenkielisten kanssa. Vaasassa on oikeaa vaikutusvaltaa, ei pelkkää osin kuviteltua, kieleen pohjautuvaa vaikutusvaltaa.

Ensimmäinen askel olisi tehdä Vaasasta kokonsa mukainen kaupunki. Vaasan ja Mustasaaren liitos ensin, lähimmät ruotsinkieliset kunnat seuraavat. Ne pitävät Vaasaa keskuskaupunkinaan.

Vaasa ei yritä tehdä vaikutusta ainoastaan Suomeen. Sen pitäisi tehdä vaikutus maailmalla. Vaikka yli 100 000 asukasta ei kuulosta maailmalla paljolta, sen voi kuitenkin jo listata Suomen suurimpien kaupunkien joukkoon, jolloin se erottuu.

Nyt Vaasa kuuluu keskikokoisten mitäänsanomattomien kaupunkien joukkoon. Vaasa on samaa kastia kuin Hämeenlinna, Lappeenranta ja Rovaniemi.

Mahdollisuus olisi vertautua Kuopioon, Lahteen ja Jyväskylään.

Valtion rahat vähenevät, entä sitten? Ei kukaan ole Pohjanmaata köyhäksi huudellut.

Vaasalla ja rannikolla pitäisi olla kaikki onnensa ja menestyksensä avaimet omissa käsissään, vaikka jonkun muun käsi kävisi kukkarolla entistä tiuhemmin.

Rannikon väki on terveintä. Pidetään siitä kiinni. Silloin sairaalan erikoisalojen määrä ei ole elämän ja kuoleman asia.

JOONAS KUIKKA

Kommentoi

Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


PO Maakunta uusimmat alasivun lista