Tilaajalle

Tieto Vaasan seteleistä sekoitti numismaatikot - kansa kätki seteleitä outoihin piilopaikkoihin, joista yksi oli suosituin

VAASA

Kun tieto Vaasassa talvisodan aikana painetuista seteleistä tavoitti Antti Heinosen kirjan ansiosta keräilijäpiirit, syntyi hirvittävä kuhina.

Vaasan seudun numismaatikkojen puheenjohtaja ja Suomen numismaatikkojen varapuheenjohtaja Jorma Imppola kertoo, että väki ryntäsi tutkailemaan setelikansioitaan, josko omasta kokoelmasta löytyisi sarjanumeroita, jotka osoittavat setelin Vaasassa tehdyksi.

– Eräs hyvin hillitty herrasmies tunsi poikamaista riemua löydettyään kokoelmastaan viisisatasen.

Imppola kertoo, että syyskuussa 2018 myytiin huutokaupalla ensimmäinen "Vaasan satanen". Seteli vaihtoi omistajaa 1 430 eurolla. Ostaja maksoi vielä huutokaupan välittäjälle 20 prosentin palkkion.

– Vastaavankuntoinen Helsingissä painettu seteli maksaa kympin tai kaksi. Hintaa nosti ostokiima, sillä markkinoille oli tullut ensimmäinen Vaasassa painettu seteli.

Hintataso on tämän jälkeen vaihdellut. Imppolan mukaan sadan markan seteleistä on maksettu 400 - 600 euroa.

Vaasassa kolmea seteliä ehdittiin painaa yhteensä hieman alle miljoona kappaletta. Kokonaisuudessaan kolmikkoa valmistettiin Suomessa liki 70 miljoonaa.

Imppola kertoo, että oululaisen numismaatikon ylläpitämän sarjanumeroiden tietokannan mukaan kyseisiä seteleitä on rekisteröity keräilijöille noin 2 500. Niistä 35 on Vaasassa tehtyjä.

– Suhdeluku on säilynyt aika hyvin hieman alle kahdessa prosentissa. Osa rahoista saattaa olla niin sanotuilla kaappikeräilijöillä, mutta arvioin, että tiedossa on noin puolet koko setelimäärästä.

Imppola toivookin, että alaa hieman vähemmän seuraavat keräilijät kävisivät kokoelmansa läpi ja tarkastaisivat, onko joukossa vaasalaisia seteleitä.

– Kyseessä ovat todelliset harvinaisuudet, sillä en tiedä yhdenkään vaasalaisen keräilijän koskaan omistaneen näitä omassa kaupungissa tehtyjä seteleitä.

Hän arvioi, että parin vuoden aikana Vaasan seteleitä on myyty alle kymmenen kappaletta.

– Jos myyntiin tulee vaasalainen seteli, on se varmasti merkitty huutokauppavihkoon muita paksummalla tekstillä.

Parhaillaan keräilijäpiireissä eletäänkin uutta kuhinaa, sillä erään rahakauppiaan sivuilla on myynnissä vaasalainen viisisatanen. Hintapyyntö on 1 480 euroa.

Imppola kertoo kohteen himottavan montaa keräilijää varsinkin Vaasassa.

– Innostin erästä kaveria, kuinka hienoa olisi ostaa seteli kotiin. Valitettavasti hinta on tasolla, jolla saa irti paljon muutakin mukavaa.

Kohteen harvinaisuutta lisää se, että ehjää 500 markan seteliä ei pitäisi periaatteessa olla olemassakaan, sillä tämäkin yksilö olisi pitänyt leikata kahtia valtiovallan määräyksellä vuoden 1945 päättyessä.

– Syystä tai toisesta kaikki kansalaiset eivät leikanneet seteleitään, vaan niitä jäi paljon ehjiksi. On mahdotonta arvioida, kuinka paljon vaasalaisia rahoja jäi leikkaamatta, sillä ne olivat seteleitä muiden joukossa.

Tähän saakka markkinoille ilmestyneet vaasalaiset setelit ovat olleet Imppolan arvion mukaan kunnoltaan "aika kämähtäneitä". Kymmenportaisessa kuntoluokituksessa ne saavat usein arvosanan kolme tai neljä.

– Esimerkiksi 500 markan seteli oli niin iso, että setelin ensimmäisenä saanut taittoi sen melko varmasti kahtia. Hieman pienempään kukkaroon raha taitettiin neljään osaan. Taitosten lisäksi kuntoa laskee paperin pehmentyminen arkisessa käytössä.

Jos myyntiin ilmestyisi hyväkuntoinen Vaasassa painettu seteli, hintataso voisi nousta jopa kymmeneen tuhanteen euroon.

– Silloin kannattaa laittaa etusivu uusiksi, Imppola vinkkaa.

Neuvoksi hän jakaa myös tutun kuolinpesiä ostavan antikvaarikauppiaan huomion.

– Ihmiset ovat laittaneet seteleitään aikoinaan outoihin paikkoihin. Yksi yleinen kätkö oli kuulemma perheraamatun välissä. Ilmeisesti raamattua luettiin niin vähän, jotta piiloa saattoi pitää turvallisena.

Vaasassa painettujen rahojen sarjanumerot: 50 markkaa: R0629001-R0926000, sata markkaa: AB0094001-AB0548000, 500 markkaa: C844001-D064000, lähde: Antti Heinonen: Sodan ja rauhan rahat.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta