Tilaajalle

Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisista on jatkuva pula Wärtsilässä

VAASA

Wärtsilä Finland päätti torstaina jo toiset yhteistoimintaneuvottelunsa vuoden sisällä. Tällä kertaa yritys irtisanoo 92 ylempää toimihenkilöä (Pohjalainen 8.11.2019).

Tiuhasta yt-neuvottelujen tahdista huolimatta yrityksellä on jatkuva pula osaajista, kuten esimerkiksi ICT-osaajista eli tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisista.

– Oman alansa erityisosaajista on aina pulaa, on suhdanne minkälainen tahansa. Kun olemme teknologiayhtiö, huippuosaajista on aina pula, Wärtsilä Finlandin henkilöstöjohtaja Kai Kamila muotoilee.

Kova erikoisosaajien tarve on Kamilan mukaan globaali ongelma, ei pelkästään Wärtsilän ongelma. Syytä ongelmaan hän ei osaa yksilöidä tai arvioida.

– Niitä ei vain ole saatavilla. Kun markkina on erittäin kuuma, niin niitä harvoja osaajia on myös vaikea houkutella, hän selvittää.

Wärtsilän Vaasan toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Ralf Holmlund kertoo olleensa mukana 19 yt-neuvottelussa kymmenen vuoden aikana (Vasabladet 8.11.2019). Kamila ei pidä Wärtsilän yt-tahtia erikoisena eikä katso sen vaikuttavan tai liittyvän erikoisosaajien haluun tulla yritykseen töihin.

– Isona pörssiyhtiönä me reagoimme talouden tilanteisiin niin kuin muutkin pörssiyhtiöt maailmalla, enkä näkisi sitä tässä erikoisosaajien kohderyhmässä niin suurena syynä.

– Totta kai jokaisen yrityksen yrityskuva on tärkeä. Erikoisosaajia pitää pystyä houkuttelemaan muullakin kuin työllä, kuten meillä alueemme luonnolla, palveluilla, kulttuurilla sekä ruoka- ja harrastemahdollisuuksilla. Tätä täytyy parantaa yhdessä kuntien, virastojen ja muiden yritysten kanssa, jotta erityisosaajat haluaisivat tulla meille, Kamila toteaa.

Hän uskoo, että Vaskiluotoon parhaillaan rakentuva lähes 200 miljoonaa maksava Wärtsilän Smart Technology Hub auttaa hyvän yrityskuvan luomisessa entisestään.

– Kyllä, koska siellä tehdään tulevaisuudessa töitä uusimpien työskentelytapojen ja viimeisimmän teknologian parissa, ja se tehdään yhteistyössä ekosysteemissä partnereiden kanssa. Näen, että sillä on vetovoimaa, Kamila kertoo.

Kamila ei lähde yksilöimään sitä, onko nyt irtisanottavien ylempien toimihenkilöiden joukossa erikoisosaajia.

– Marine- ja Energy-liiketoiminnat ovat kuuluneet yt-neuvottelujen piiriin, mutta en voi lähteä yksilöimään. Oman alueensa erikoisosaajista ja huippuosaajista on aina pulaa, hän toistaa.

Kamilan mukaan Wärtsilä Finlandin henkilöstön määrä on kasvanut noin kymmenellä prosentilla vuosien 2013–2019 aikana.

– Pois lukien emoyhtiö. Henkilöstön määrä on kasvanut nimenomaan erikoisosaamisen puolella, hän informoi.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta