Tilaajalle

Teuvalla isketään teollisen puutalorakentamisen koulutustarpeeseen, talojen osat tehdään paljolti teollisuushalleissa sisätyönä

TEUVA

Puutalorakentaminen menee yhä enemmän sisätiloissa tapahtuvaksi teollisuustyöksi, jossa valmiit elementit kootaan työmaalla taloksi kuin lego-leikeissä. Hirsirakentamisessa tämä on ollut todellisuutta jo kauan, ja clt-levytehtaiden yleistyttyä, myös esimerkiksi puukerrostaloihin voidaan tehdä suuria kokonaisuuksia eli moduuleja tehtaissa.

Suomen Yrittäjäopiston (SYO) Teuvan yksikössä alkaa marraskuussa uusi teollisen puurakentamisen ammattitutkintoon tai tutkinnon osiin tähtäävä koulutus, jonka odotetaan vetävän jatkossa hyvin opiskelijoita ja johtavan myös heidän työllistymiseensä.

Ensimmäiseen noin vuoden kestävään koulutukseen odotetaan kymmenkunta opiskelijaa. Opiskelu sisältää niin teoriaa kuin käytännön töiden tekemistä.

– Puurakentamisessa on kaikkiaan hyvät näkymät, eikä silloin puhuta vain teollisesta rakentamisesta vaan puun käytöstä rakentamisessa yleensä. Se lisääntyy, ja siihen meillä on oppilaitoksena annettavaa, koska olemme aikaisempina vuosina tehneet ympäri Suomea puualan yrityksille rekrytointikoulutuksia, kertoi SYOn kehittämispäällikkö Hannu Lakso.

Suomen Yrittäjäopiston Teuvan toimipisteestä tulee nyt edelläkävijä Suomessa teollisen puurakentamisen koulutuksen järjestämisessä tässä laajuudessa. Kehitysjohtaja Ari Maunukselan mukaan koulutuksessa tähdätään pk-yritysten työvoiman saannin varmistamiseen, siten että siinä huomioidaan puuelementtien, hirsitalojen sekä esimerkiksi CLT-levyjen valmistuksen alojen osaamistarpeita.

– Meille on tärkeää, että saamme Teuvalle lisää opiskelijoita ja vetovoimaamme vahvistettua. Toisaalta, pitää kouluttaa ihmisiä aloille, jotka myös työllistävät. Teemme tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa, sillä osa opetuksesta tapahtuu yrityksissä, Maunuksela kertoi.

Yrittäjäopistolta Teuvalta on otettu tiiviisti yhteyksiä teollisuusyrityksiin uuden koulutusalan valmisteluissa. Yrityksiltä saatu palaute osoittaa, että työvoimasta on pulaa, koulutuksille tarvetta ja yritykset valmiita myös tarjoamaan opiskelijoille työssäoppimispaikkoja.

– Noin 25-30 yritystä on ollut kiinnostunut tästä. Suupohjassa ja yksistään Teuvallakin on tämän alan firmoja, joilla on kasvua näkyvissä, ja tarvetta palkata lisää työvoimaa, kertoi koulutussuunnittelija Jari Hakala, jonka puhelukierros kattoi kaikki alan yritykset noin 400 kilometrin säteellä Teuvalta.

Lakso totesi, että vaikka koulutus on ammatillista lisäkoulutusta, se räätälöidään opiskelijan mukaan ja sopii myös alalle tulevalle.

– Ei ole tarkoitus, että kaikki ovat välttämättä mukana vuoden tai puolitoista. Voi olla vaikka neljän kuukauden pätkän, jos se tuntuu järkevältä ja sopii yrityksen tarpeisiin. Opiskelijahan voi siirtyä meiltä vaikka oppisopimuksella töihin saatuaan perustaidot, Lakso sanoi.

Uusi koulutuslinja rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön kautta saatavasta valtionosuusrahoituksesta, sekä osin työvoimakoulutuksen rahoituksella ely-keskuksista.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta