Tilaajalle

Teuva kuulee kylien ikäihmisiä, vanhushanketta vauhdittaneen Tuija Piepposen mielestä nykyään puhutaan vain koneille ja klaapitaan kännykkää

TEUVA

Näyttelijä Tuija Piepponen kävi Teuvalla vauhdittamassa ikäihmisten hyvinvointi-iltamia, joiden perimmäinen tarkoitus oli edesauttaa hanketta, jossa selvitetään kaikilta yli 65-vuotiailta ja erityisesti sivukylissä asuvilta, mitä he kaipaisivat elämäänsä kylissä.

Piepponen esitti räväkkään tyyliinsä tahallisia yksinkertaistuksia, jotka saivat väen nauramaan.

– Nykyään kaikki vaan klaappivat kännykkäänsä eivätkä ole toistensa kanssa vuorovaikutuksessa. Ravintolassakin perheenjäsenet tuijottavat kukin omaa puhelintaan, ja pienin istuu rattaissa iPad sylissään. Ihmiset eivät puhu ihmisille, vaan koneille. Tästä maasta loppuu vauvatkin, kun ukkojen pitää katsoa kännykästä, kuinka homma tapahtuu, Piepponen täräytti.

Vuorovaikutuksen väheneminen näkyy kylissäkin. Enää ei kyläillä toistensa luona, palvelujen loputtua kyläkaupallakaan ei enää tavata toisiaan.

Teuvan Norinkylässä aviomiehensä kanssa asuva Helena Rintahaka naurahtaa, ettei hän ole tainnut käydä naapurissa kahteen vuoteen.

Mitä sinä sitten kaipaisit kylälle?

– Jotakin virkistävää, ettei vain kotona könnätä. Kansalaisopiston käsityöpiiri on ja siellä käyn. umppaihminen en ole. Nuoriseuralle menisin, jos tulisi Jari Sillanpää.

Rintahaka ei pode yksinäisyyttä, vaikka miehen kanssa ei kuulemma paljon enää puhuta.

– Kumpikin vain katsoo televisiota omassa huoneessaan, hän vitsailee.

Norinkylässä on 285 asukasta, joista 87 on yli 65-vuotiasta. Koko Teuvan kunnassa on yli 65-vuotiaita 1660 eli kolmannes väkimäärästä. Heistä sivukylissä asuu yli 600.

Vaikka väki Noristakin vähenee, tilanne ei ole umpisurkea. Kunnanvaltuutettunakin toimiva Sauli Koski listaa, että urheiluseuran kyläosasto on aktiivinen, ja esimerkiksi kuntolaatikkotoiminta veti tänä kesänä 1 400 suoritusta. Nuorisoseura toimii, on zumbaa ja painikämpällä punttisali. Kerran viikossa on palvelutalolla sauna.

– Kyläily hoituu nykyään paljolti nousevan polven kanssa eli mamma ja paappa tulevat hoitamaan lapsia. Huoltoasema oli aikoinaan tapaamispaikka, samoin kauppa ja koulu, mutta ne ovat loppuneet, Koski sanoo.

– Hiljaista on, kuvailee kylän yleistunnelmaa Helena Rintahaka.

Lapualla perheineen asuva Rintahakojen tytär, Heli Talvitie, kaipaisi vanhaan kotikyläänsä enemmän ihmisten yhdessäolon mahdollisuuksia, jos kohta tietää senkin, ettei esimerkiksi hänen äidilleen pelkästään oma kylä riitä – välillä pitää päästä isompiinkin ympyröihin.

Talvitie piti tilaisuudessa myös virallisen puheenvuoron, sillä hän on aiheen asiantuntija työskenneltyään 12 vuotta Helsingissä opetus - ja kulttuuriministeriössä maaseutupolitiikan yhteistyöryhmässä.

– Siellä selvitettiin sitä, mitä politiikalla voitaisiin tehdä, että paikallislähtöinen toiminta olisi mahdollista. Toiminnan järjestämiseen tarvitaan kaikki sektorit, eikä sama malli käy joka kylään. Yhteisöllisiä ratkaisuja voivat olla esimerkiksi palvelupäivien järjestäminen kylätalolle, liikkuvat palvelut ja ylisukupolviset ratkaisut.

Kosken mukaan parasta olisi aina kylän oma aktiivisuus. Se pakottaa kunnankin toimimaan.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta