Tilaajalle

Terät heiluivat nuorukaisten käsissä Seinäjoella, mutta 15-vuotiaan saamat raskaat syytteet eivät menestyneet

Syyttäjän alaikäiselle nuorukaiselle ajamat raskaat syytteet eivät menestyneet Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan tekohetkellä vasta 15-vuotias nuorukainen syyllistyi viime talvena Seinäjoella törkeään ryöstöön nuorena henkilönä ja törkeään pahoinpitelyyn nuorena henkilönä. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi kokonaan syytteen törkeästä ryöstöstä ja katsoi pahoinpitelyn olleen perusmuotoinen.

Oikeuden käsittelemä ryöstö tapahtui tammikuussa, kun ryöstön päätekijä, tuolloin vasta 14-vuotias nuorukainen otti esiin veitsen, otti toista nuorukaista rinnuksista kiinni ja nosti ylöspäin. 14-vuotias viilsi veitsellä uhria käteen ja vaati kaljaa ja rahoja. Tekijä sai saaliiksi kaljaa, tupakkaa ja kultakorun.

Syyttäjän mukaan nyt syytteessä ollut nuorukainen syyllistyi ryöstöön yhdessä 14-vuotiaan kanssa. 14-vuotias otti oikeudessa teon niskoilleen. Vielä esitutkinnassa hän kertoi nyt syytteessä olleen nuorukaisen osuuden ryöstössä suuremmaksi.

Oikeus katsoi, että pelkkä läsnäolo ei tehnyt syytteessä nyt ollutta nuorukaista syylliseksi ryöstöön. Suurempi osuus kuin paikallaolo jäi näyttämättä toteen.

Muut syytteet koskivat niin ikään Seinäjoella helmikuussa tapahtunutta tilannetta, jossa syytetty oli automatkalla perhekotiin. Syyttäjän mukaan nuorukainen riehui matkalla, uhkasi ohjaajaa tappamisella ja reisivaltimon auki vetämisellä sekä viilsi terällä toista ohjaajaa käteen. Lisäksi nuorukainen tuhosi perhekodin omistaman auton penkkiä.

Nuorukainen myönsi syytteet vahingonteosta nuorena henkilönä ja laittomasta uhkauksesta nuorena henkilönä. Hän katsoi kuitenkin syyllistyneensä vain perusmuotoiseen pahoinpitelyyn terän kanssa heiluessaan. Perusteena oli se, että kyse oli vain terästä, ei teräaseesta ja teko ei ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä. Tähän näkemykseen päätyi myös käräjäoikeus.

Käräjäoikeus katsoi nuorukaisen syyllistyneen pahoinpitelyyn nuorena henkilönä, laittomaan uhkaukseen nuorena henkilönä ja vahingontekoon nuorena henkilönä. Oikeus määräsi nuorukaiselle kuusi kuukautta ehdollista vankeutta. Koeaika päättyy 2021. Lisäksi nuorukainen joutuu valvontaa vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta