Tilaajalle

Kommentti: Tavallinen palkansaaja tarvitsisi vakaan työelämän, jotta edes uskaltaisi haaveilla vaurastumisesta – korkoa kertyy korolle hyvässä ja pahassa

Pikainen some-kysely henkilökohtaisella Facebook-sivullani tuotti muutaman ajatuksen keskituloisen mahdollisuudesta rikastua.

– Jos onnistuu sijoittamaan oikeisiin osakkeisiin joka kuukausi monen vuoden ajan, ehkä voisi rikastua.

– Pienelläkin kuukausisäästämisellä esimerkiksi rahastoihin voi saada tuottoa, jos kurssit pysyvät nousussa. Pelkkä pankkitilihän ei kasva mihinkään. Isoin asia on varmaan korkoa korolle -ilmiö, mutta se tarvitsee aikaa. Äkkirikastuminen palkalla ja säästämisellä on tosi vaikeaa.

– Turvallisimmalta ja tuottoisimmalta tuntuu sijoittaminen helsinkiläisiin kaksioihin. Niistä saa hulppeaa noin viiden prossan vuokratuottoa, ja luukun arvo kasvaa tasaisen varmasti. Nyt kun lainarahaa saa ilmaiseksi pankista, vauraaksi aikovan kannattaa sijoittaa asuntoihin velkavipua hyödyntäen.

S-pankin ja Nordnetin rahastot ovat tehneet sijoittamista tutuksi tavallisille suomalaisille.

Mitään ratkaisevaa muutosta ne eivät silti tuo vaurastumisen problematiikkaan. Vaikka korot ovat alhaalla, moni keskituloinenkin asuntosäästäjä miettii loppukuusta, minkä laskuista voi maksaa.

Toisaalta koko ajatus rikastumisesta on absurdi monelle keskituloiselle palkansaajalle.

Muuttujia on niin paljon, että aika harvoin keskituloinenkaan voi luottaa mihinkään pysyvyyteen ellei satu saamaan isoa perintöä ja asumaan velattomassa asunnossa.

Mediaanitulo on toki hyvä pohja kohtuulliselle vaurastumiselle, jos tulovirta on tasainen läpi työuran eikä elämäntilanne keikahtele.

Kohdalle ei saa osua työttömyyttä eikä sairautta. Lainat maksetaan ajallaan pysyvissä työsuhteissa ja koti ostetaan seudulta, jossa asuntojen hinnat eivät laske.

Aune Waronen

@i-mediat.fi
Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta