Tilaajalle

Tässä on pohjalaisyritysten verotulojen kärki – Tuttujen nimien joukossa yksi yllättävä pääomasijoitusyhtiö

VAASA

Pohjanmaan verokärjessä nähtiin jälleen joukko tuttuja ja tasaisen vakaita yrityksiä, mutta myös muutama yllättäjä.

Viime vuoden suurin veronmaksaja Pohjanmaalla oli Wärtsilä reilulla 47 miljoonalla eurolla. Toiselle sijalle ylti uusikaarlepyyläinen KWH-yhtymä liki 38 miljoonan euron tuloilla. Kolmannelle sijalle sijoittui muovivalmistaja Rani Plast Kruunupyystä 15 miljoonalla eurolla.

Yksi yllättäjistä Vaasan seudulla oli pääomasijoittaja Wedeco Oy. Sijoitusyhtiön reilu 8 miljoonan euron verotulot olivat kuudenneksi suurimmat Vaasassa ja yhdeksänneksi suurimmat koko Pohjanmaalla.

Vaikka yritys on ollut olemassa jo vuodesta 1987 lähtien, ei sitä olla vuosiin nähty Pohjanmaan suurituloisimpien yritysten listoilla.

– Meidän tulos ei toki ole vuosittain sitä luokkaa kuin mitä se viime vuonna oli, toteaa toimitusjohtaja Keijo Kangasluoma.

Viime vuoden korkeat verotulot johtuvat hänen mukaansa muutamasta onnistuneista yrityskaupasta.

– Viime vuonna oli sen kokoluokan irtaantuminen. Kauppahinta määräytyy sen mukaan, että kuinka kannattava yritys on. Vuonna 2018 myimme yrityksen, jonka arvo on ollut korkea, hän selventää.

Pääomasijoittajayritykset tavoittelevat sijoituksillaan mahdollisimman suurta taloudellista voittoa irtautumisvaiheessa.

– Kun olemme olleet omistajana tarpeeksi kauan mukana, ja yrityksen omistajat haluavat myydä yrityksensä eteenpäin, niin me pyrimme löytämään sille uuden omistajan. Siitä tulee meidän bisnes.

Yhteistyö yrityksen kanssa voi lähteä liikkeelle esimerkiksi tilanteesta, jossa yrittäjä on päättänyt jäädä eläkkeelle, mutta omasta perheestä ei löydy jatkajaa. Tällöin Wedeco ostaa yrittäjältä omistusta. Sijoitusyhtiö voi olla myös itse yhteydessä kiinnostaviin ja kasvaviin yrityksiin.

– Voimme esimerkiksi niputtaa yrityksiä samalta toimialalta. Jos on esimerkiksi paljon 5–6 miljoonan euron liikevaihdon omaavia yrityksiä, voimme miettiä, että olisiko järkevämpää rakentaa niistä yksi isompi yritys.

Kolmas vaihtoehto on tilanne, jossa yrittäjä suunnittelee isoa investointia ja hakee siihen kumppanirahoittajaa.

Yhtiö sijoittaa rahastojensa kautta alueen kasvuyrityksiin. Suurin osa niistä ovat toimintansa vakiinnuttaneita, kannattavia ja kassavirtapositiivisia yhtiöitä, eikä esimerkiksi aikaista kasvua tavoittelevia startup-yrityksiä.

Tällä hetkellä yhtiö on mukana noin kymmenessä pohjalaisessa yrityksessä omistajana. Yhtiön vaasalaisia salkkuyhtiöitä ovat muun muassa pintakäsittelyyn ja pinnoitteisiin erikoistunut Polttoväri sekä toimitilapalveluyritys VP Facilites.

Kangasluoman mukaan pääomasijoitusyhtiön tulevaisuus näyttää vakaalta.

– Myös tänä vuonna tulos tulee olemaan kohtuullinen vaikka ei olekaan viime vuoden tasoa.

Kangasluoma on ollut pääomasijoitusyhtiön toimitusjohtajana 2000-luvun alusta lähtien. Sinä aikana yhtiö on ollut omistajana yli 60 pohjalaisessa yrityksessä.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta