Tammipihan kortteliin lisää kerroksia

VAASA

Vaasan ydinkeskustaan, Tammipihan kortteliin suunnitellaan varsin mittavaa täydennysrakentamista. Jyväskyläläisen Samppa Lajusen vetämä rahasto Samla Toimitilat Ky, jota hallinnoi Samla Capital Oy, hankki Tammipihan kiinteistön omistukseensa heinäkuussa.

Nyt on edetty niin pitkälle, että kiinteistöyhtiö ja kaupunki ovat solmimassa sopimusta kaavoituksen käynnistämisestä.

Kiinteistösijoittajan tavoitteena on jopa 5 500 kerrosneliön rakentaminen nykyisen Tammipihan kiinteistön päälle. Mikä on lopputulos, riippuu monista tekijöistä. Kesällä uusi omistaja perusteli kauppaa havainnolla, jonka mukaan Vaasa oli kasvukeskuksista selvästi aliarvostettu, varsinkin sijoittajien lukemien kilpailukykyselvitysten perusteella.

Nykyisessä kaavassa alue on osoitettu yleisten pysäköintilaitosten korttelialueeksi. Pysäköintitilojen lisäksi nykykaava sallii enintään 6 200 neliötä liike- ja toimistotiloja.

Kiinteistö Oy Tammipiha haluaa siis lisää rakennusoikeutta ja rakentaa ikääntyneille palveluasuntoja sekä kuntalaisille vuokra- ja omistusasuntoja. Yhtiö perustelee kaavamuutosta ja lisärakentamista tontinkäytön tehostamisella ja alueen asuntotarpeen kasvulla. Asuntojen keskikoon on oltava vähintään 50 neliötä.

Keskustelujen keskiössä on kaupungin halu olla sallimatta korkeaa rakentamista keskustaan.

Korkeaksi rakentamiseksi keskustassa on määritelty yli kahdeksan kerrosta. Tulevan kiinteistön kerrosluku riippuu neuvotteluista.

Maanantain kokouksessaan kaupunginhallitus päätti varata kuudelle rakentajalle seitsemän eri kohdetta. Aikaa homman aloittamiseen on elokuun loppuun saakka. Varatuissa kohteissa on rakennusoikeutta reilut 6 600 neliötä.

Kaupungin vapaaseen rivi- ja kerrostalotonttivarantoon jäi vielä 18 kohdetta, joissa on rakennettavia neliöitä vajaat 24 000.

Vaasan asuntotarve on valinkauhassa väestönkasvun vähentyessä rajusti. Vuosina 2000–2015 valmistui keskimäärin 378 asuntoa vuodessa: 189 asuntoa asuinkerrostaloihin, 134 asuntoa omakotitaloihin ja 56 asuntoa rivitaloihin.

JARI JURKKA

Kommentoi

Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


PO Maakunta uusimmat alasivun lista