Tilaajalle

Taivalkoskella tarjolla oleva palvelu aiheuttaa kateutta pohjalaisessa hiihtoväessä – seuroilla on monia muita tapoja helpottaa harrastusta

Hiihtovälineet maksavat ja niiden huoltaminen vaatii osaamista ja vie aikaa. Osalle hiihdosta kiinnostuneista nämä nousevat kynnyskysymyksiksi harrastuksen aloittamiselle tai jatkamiselle.

Soittokierros urheiluseuroihin kertoo, että hiihtoväki on yrittänyt monella keinolla tuoda hiihtoa helpommin lähestyttäväksi. Moni seura kuitenkin pyörii pienen väen voimin ja hyvätkin ideat hyytyvät. Esimerkiksi Ähtärin Urheilijoilla oli aikanaan uraauurtava suksipankki, mutta sen päivittäminen ja huoltaminen oli lopulta liian raskasta.

Seinäjoen Hiihtoseuralla on parinkymmenen suksiparin ja monojen liikkuva varasto, joka on paikallisten koulujen käytettävissä. Maastohiihtojaoston puheenjohtaja Maria Meriläinen sanoo, että kärry on palvellut paikallisia kouluja vuosia.

Kurikan Ryhti taas lahjoitti kymmenisen vuotta sitten suksia yläasteelle ja lukioon.

– Tapaamme huoltaa ne joka vuosi, jotta ne ovat hyvässä iskussa talvea varten, hiihtojaoston varapuheenjohtaja Antti Mäki-Ontto sanoo.

Kauppa pyörii viestittelyringeissä

Välineiden kierrättäminen on tavallinen tapa helpottaa harrastuksen kustannuspaineita. Viestittelyringit käyvät kauden alla kuumina ja suksikirppiksiäkin järjestetään. Vaasan Hiihtäjillä oli joitakin vuosia sitten oma sivustonsa välineiden vaihdolle, mutta käyttöaste jäi pieneksi.

– Kun vanhemmat tuovat lapsia hiihtokouluun ja treeneihin, he kyselevät ylimääräisiksi käyneitä välineitä. Sitä kautta tavara meillä pyörii. Ennen kaupoilla oli suksipäiviä, joihin sai tuoda itse myyntiin käytettyjä suksia. Sellaista toimintaa ei tällä suunnalla enää ole, puheenjohtaja Joni Mäki sanoo.

Ähtärissä paikallinen urheiluliike ostaa ja myy käytettyjä kilpasuksia.

– Jos juniori saa kilpasukset, ne eivät ole vuoden jälkeen arvottomat, Sami Saari Carilainen Sportista sanoo.

Useat seurat tarjoavat koulutusta voiteluun ja voitelupalveluita kisoissa.

– Me tarjoamme luiston ja pidon aina kun on kilpailut. Vähintään 15 vuotta se on ollut ohjelmassa, Lehtimäen Jyskeen Pentti Ahopelto sanoo.

Lapset katoavat hiihdosta vanhetessaan

Hiihtokoulut keräävät edelleen isoja osallistujamääriä. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat, sen vaikeampaa heistä on pitää kiinni. Harrastus mielletään usein kalliiksi, mutta se riippuu siitä mihin vertaa. Mäki sanoo, että jääkiekkoon verrattuna hiihtäminen on halpaa ja myös jalkapallo ja salibandy ovat hallimaksuineen kalliita.

– Minulta on kysytty monetko sukset lapsillani on. Olen sanonut, että yhdet perinteisen ja vapaan sukset. Monesti nähdään niin kauas, että unohdetaan harrastuksen aloittaminen, Kyrön Voiman Merja Högnäsbacka sanoo.

Kauhajoen Karhun puheenjohtaja Ari Niemelä myöntää, että laji ei ole halvimmasta päästä.

– Mutta kierrätys on järkevää. Jos suksia pidetään hyvin, ne eivät pahemmin naarmuunnu, Niemelä sanoo.

– Kierrätyksellä pääsee vielä juniorisarjoissa kohtuuhuokealla. Myös perusvoitelu pienempien sarjoissa riittää, ei tarvita pulvereita, Ilmajoen Kisailijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja Heikki Koskela sanoo.

Hiihdon suosio vaihtelee paikkakunnittain. Kauhajoella laji näyttäisi olevan nosteessa, Kurikassa joukkuelajit vievät tätä nykyä junioreja tehokkaasti.

– Aika paljon pelihommassa nuoret ovat, Lehtimäen Ahopelto sanoo. Äänessä on harmitusta, sillä Lehtimäen hiihto-olosuhteet ovat erinomaiset.

Taivalkosken suksikirjasto aiheuttaa kateutta pohjalaisissa

– Haikeaksi veti, kun kuulin, Kyrön Voiman Merja Högnäsbacka sanoo.

Taivalkosken Metsä-Veikot -85:n tuore suksikirjasto on huomioitu pohjalaisissa hiihtoseuroissa ja kouluissa. Seura tarjoaa lainaan suksipaketteja ensisijaisesti alakoululaisille, jotta heillä olisi kunnon välineet hiihtoharrastuksen kokeiluun.

Metsä-Veikot ei vain aseta välineitä lainattavaksi, vaan seuran aktiivit myös huoltavat välineet aina ennen luovutusta.

– Sukset, sauvat, monot ja siteet ovat laatuluokkaa. Monesti lapsilla on allaan markettisuksia, mutta meidän välineidemme hiihtomukavuus on ihan eri luokkaa, seuran puheenjohtaja Matti Tyni sanoo.

Ilmajoen Kisailijoiden Hiihtojaoston puheenjohtaja Heikki Koskela ymmärtää heti työmäärän, jota kirjasto vaatii.

– Meillä on tekemistä siinä, että saamme lumetukset tehtyä.

Kirjaston mahdollistaa Leader-hanke. Metsä-Veikot on mukana kaksivuotisessa seuratoiminnan kehittämishankkeessa.

– Voin vinkata muita hiihtoseuroja, että nuorison liikuttamiseen on tarjolla rahaa, kun viitsii anoa ja käyttää mielikuvitusta, Tyni vakuuttaa.

Taivalkoski on hiihtoharrastuksen kannalta erinomainen paikka asua. Lunta on talvisin riittävästi.

– Meillä on hieno hiihtostadion, jossa järjestetään SM-tason kisoja. Maaliskuussa meillä on Hopeasomman loppukilpailut ja myöhemmin keväällä ensin kaksipäiväinen FIS-hiihtotapahtuma ja sen jälkeen kansainvälinen tasatyöntötapahtuma.

– Hiihto panee täällä e-urheilulle kampoihin. Kyllä hiihto meillä on suositumpaa, näin ainakin haluan uskoa. Tietysti tarvitsemme innokkaita vetäjiä, siitähän homma kuin homma on usein kiinni.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta