Tilaajalle

Taas syttyi valot tuhannet, Hakalan talon tontti Kauhajoella on nähtävyys

KAUHAJOKI

Omakotitalo keskellä peltoaukeaa, ja talon ympärillä liki hehtaarin alalla värillisiä jouluvaloja.

On valorimpsuja pensaiden oksilla, valoilla rajattu huvimaja, kettu, poroja, pupujusseja, lumiukkoja, ja tuvan terassilla tonttuja ja paljon muuta joulurekvisiittaa.

Marita ja Erkki Hakalan talo Kauhajoella Asuulintiellä on oikein joulutalo, joka näkyy pimeällä kauas.

– Olen aina ollut jouluihminen. Ajattelen niin, että kun en kuluta rahaa mihinkään huvitteluun, käytän sitten jouluvaloihin. Valojen laittaminen on hauskaa puuhaa. Ensimmäiset laitoin tänä vuonna jo syyskuussa. Alan ottaa niitä pois Nuutin päivän jälkeen, Marita Hakala kertoo.

Rahaa valomereen on mennyt monta tuhatta euroa, mutta tarkemmin summaa ei ole laskettu. Ainahan harrastukset maksaa! Joka vuosi joutuu kuulemma hävittämään muovipussillisen rikkinäisiä valoja.

Valomeri Hakalan talon ympärillä joulun alla on loistanut jo monena vuotena, ja väkeä käy komeutta katsomassa kaukaakin.

– Autoja on tuossa tiellä välillä jonoksi asti. Jotkut ottavat kuvia. Harva uskaltaa tulla pihaan. Yleisin kysymys on, ’kuinka sinä viitsit’, ja ’millä olet saanut valoja noin korkealle’?

Marita Hakala asettelee valot itse, ja korkeimmillaan lamppuja on yli kolmessa metrissä.

– Tapaan sanoa miehelleni Erkille kun lähden ulos, että jos minua ei kuulu kahden tunnin kuluttua, saatan olla pudonnut. Niin ei ole onneksi koskaan käynyt.

Valot palavat öisinkin. Hakala nauttii niistä kävelyreissuillaan. Iltapimeässä hän tapaa käydä tarkistamassa, että kaikki valot toimivat.

Sisällä tuvassa on myös jouluista. Kymmeniä, ellei satoja, pieniä ja isoja tonttuja seisoo hyllyillä ja lattialla. Ulkoterassilla keinutuolissa istuu ihmisen kokoinen joulupukkinukke kuusen vieressä.

Valoja ja joulunlaittoa Hakala tapaa suunnitella pitkin vuotta. Viime kesänä hän hankki näkemiään rautapalloja, joihin hän on nyt kiertänyt valoja. Paikallinen valoja myyvä kauppa on tullut tutuksi, ja hän on kertonut kaupan väelle myös valotoiveistaan seuraavaa vuotta silmällä pitäen.

– Ei minulla erityisiä haaveita ole koristeluun, mutta joku oikein iso pukki olisi vielä kiva saada.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta