Tilaajalle

Suurten tunteiden tuoja laittaa kaupungin kulttuuripalkinnon entistä isompiin kamoihin - Katso kuvat itsenäisyyspäivän vietosta Vaasassa

Vaasan kaupungin kulttuuripalkinnon sai tänä vuonna Human Design -yhtye. Huomionosoitus ojennettiin Kristian Tiihoselle , Petri Hägenille ja Sami Keskikurulle itsenäisyyspäivän pääjuhlassa kaupungintalolla.

Kolmikko oli otettu vuonna 1997 perustetun yhtyeen saamasta huomiosta.

– Palkinto tuntuu hyvältä, sillä emme ole vielä edes tuottaneet hirveästi. Siihen nähden huomio lämmittää vielä enemmän ja antaa osviittaa, että olemme tehneet ainakin jotakin oikein eli rakentaneet Suomea ja Vaasaa hieman paremmaksi paikaksi elää, kiteytti Tiihonen.

2000 euron palkinnon perusteluissa yhtyeen kehuttiin tekevän musiikin saralla intensiivisesti ja intohimoisesti uudenlaista sekä uraauurtavaa työtä. Human Design kokoaa konsertteihinsa vaasalaista osaamista tekniikan ja luovan taiteen aloilta. Lähtökohtana konserteissa on tuottaa kuulijalle suuria tunteita sekä luoda mahdollisuuksia myös muille vaasalaisille esiintyjille, kuten kuoroille ja tanssijoille.

Kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena henkilölle tai ryhmälle, joka on tehnyt merkittävää ja näkyvää työtä omalla kulttuurin alallaan Vaasan kaupungin hyväksi.

Human Designin musiikkia on kuvattu melodiseksi alternativerockiksi elektronisilla mausteilla. Yhtyeen kenties tunnetuin kappale on Bow, jonka jääkiekon ystävät muistavat takavuosien MM-kisojen lähetyksistä.

Tiihosen mukaan kolmikko aikoo laittaa palkintorahat "entistä suurempiin kamoihin".

–Saamme aikaan vielä isompia tunteita eli taiteeseen rahat menevät. Tänään käymme syömässä ja nautimme hetken, mutta sitten käärimme hihat sekä lahkeet ja rupeamme visioimaan entistä suurempia keikkoja.

Hänen mukaansa uutta materiaalia on jo nyt kassassa.

– Jos ei nyt aivan päivittäin, niin viikoittain uutta musiikkia syntyy. Itse olen virkavapaalla vuoden verran, joten minulla on nyt kaikki aika rakastamalleni asialle eli taiteelle. Vauhti siis kiihtyy, sanoo voimalaitosprojekteja siviilityönään vetävä Tiihonen.

Keskikuru arvioi, että hyviä kappaleita on syntynyt. Myös yhtyeen keikat ovat myyneet loistavasti.

– Kolme viimeisintä keikkaamme myytiin loppuun eli Taiteiden yössä 2017 Vaasan kirkko sekä tänä vuonna Ritz ja kaupunginteatteri. Vaasaan kaivataan isompaa salia. Toivottavasti Wasa stationin sali vetää 700 - 800 ihmistä, toivoi Keskikuru.

Juhlassa jaettiin myös tuhannen euron suuruinen Nuori kulttuuritekijä -stipendi. Sen sai Pyry Keto , jota palkintoraati kehui Ylioppilasteatteri Rampin monipuoliseksi kantavaksi voimaksi.

Keto teki merkittävän työn kevättalvella esitetyn Rocky Horror Show’n ohjaamisessa. Hän vastasi myös show’n teknisestä ja graafisesta toteutuksesta. Kesällä Keto näytteli pääroolia Rampin kesäteatterin näytelmässä Vaahteramäen Eemeli.

– Keto on lahjakas ja aktiivinen kulttuurin tekijä, joka on osoittanut suurta potentiaalia kulttuurin alalla toimien innoittajana myös muille nuorille kulttuurin harrastajille, kiitteli palkinnon ojentanut kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Anita Niemi-Iilahti .

Nuori kulttuuritekijä -stipendi jaetaan kannustimena nuorelle lahjakkaalle ja aktiiviselle kulttuuriharrastajalle tai -ryhmälle, joka on osoittanut suurta potentiaalia omalla kulttuurin alallaan. Stipendin saaja on toiminut persoonallaan ja työskentelyllään myös innoittajana muille nuorille kulttuurin harrastajille. Stipendi voidaan myöntää alle 25-vuotiaalle vaasalaiselle nuorelle tai nuorten ryhmälle.

23-vuotias Keto sanoi palkinnon tulleen täytenä yllätyksenä.

– En koe, että olisin sen suuremmin kulttuuriin vaikuttanut, mutta sitä on toki itse vaikea määritellä. Huomionosoitus tuntuu hienolta saada, kun on tullut tehtyä vähän kaikenlaista.

Kolmatta vuotta englantia Vaasan yliopistossa lukevalle Kedolle teatteri on ainakin toistaiseksi harrastus.

– Toiveissa toki on, että pääsisin joskus alan töihinkin. Harrastusmielessä tulee tehtyä niin paljon, että ainakin välillä teatteriin menee enemmän aikaa kuin opiskeluun.

Keto näkee monipuolisesta kentästä omimmiksi alueikseen ohjaamisen, näyttelijätyön sekä valot ja äänet.

Tuhannen euron stipendin hän aikoo käyttää "elämiseen".

– Mitään erityistä kohdetta ei ole mielessä. Tunnustus siitä, että on tehnyt jotakin oikein lämmittää rahaa enemmän, mutta ei lisärahakaan opiskelijalle pahitteeksi ole.

Itsenäisyyspäivän juhlan pääpuhujaksi oli kutsuttu Vaasan yliopiston vararehtori, professori Annukka Jokipii . Hänet ylennettiin itsenäisyyspäivänä ensimmäisenä naisena Suomessa sotilasmestariksi.

Tämän korkeammalle ei aliupseeri voi Suomessa yletä.

Jokipii kertasi juhlapuheessaan vaiheitaan ensin varusmiespalveluksessa Tikkakoskella, sitten rauhanturvaajatehtävissä Kosovossa ja tämän jälkeen uraa reserviläisenä.

Sotilasuralle hänet oli ohjannut ikimuistoinen keskustelu kolme sotaa käyneen ukkinsa kanssa.

Jouni Pihlajasaari

Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta