Tilaajalle

Suosittu tyttöjen laji täytti Variskan koulun – Loppuunmyydystä katsomosta nousi haloo

Tytöistä lähtee ääntä.

Se tuli selväksi lauantaina Variskan koululla, jossa yli 1 200 urheilijaa 15 seurasta kilpaili pohjoisen alueen kilpaceerleadingin aluekilpailussa West Coast Battlessa Vaasassa.

Omassa ikäsarjassaan ja taitotasossaan kilpailleet joukkueet saivat hurjaa kannustusta muilta kilpailijoilta ja täynnä olevalta kisakatsomolta. Kädet taputtivat, jalat rummuttivat ja huudot kajahtelivat rytmikkäiden esiintymisnumeroiden tahtiin.

Yleisölle oli tarjolla päätä huimaavaa akrobatiaa, nostoja ja voltteja – go girls go!

Paljon treenausta ja vähän jännitystä

Kymmenen vuotta cheerleadingiä harrastanut vaasalainen Fanny Fogde, 18, odotteli kisojen alkamista rauhallisin mielin.

Fogden joukkue, West Coast Vikings Platinum, oli harjoitellut ohjelmanumeroa elokuusta asti. Treenejä heillä on neljä kertaa viikossa ja sen lisäksi leirejä viikonloppuisin.

– Kiva päästä kotiyleisön eteen kisaamaan. On aika varma fiilis siitä, mitä lähdetään tekemään. Treenit ovat menneet hyvin, Fogde totesi.

Omaa vuoroaan jännittyneissä tunnelmissa odottivat puolestaan 8-vuotiaat vaasalaistytöt Lilli Hedman, Iina Uuslehto ja Senni Rantamäki. Heille kilpailu oli ensimmäinen laatuaan ja laji kovin mieluinen.

Hedman kertoi, että treeneissä oppii niin paljon kaikkea, esimerkiksi kärrynpyöriä. Hän on harrastanut cheerleadingiä jo ainakin neljä vuotta.

– Kaikki nostot on kivoja ja siltakaaret. Uudet asiat on vaikeita, mutta sitten kun niitä harjoittelee, ne eivät enää ole, tytöt miettivät.

Kilpailijoiden määrä yllätti järjestäjät

Järjestäjille aluekilpailun suuri suosio tuli yllätyksenä. Kilpailijoita ilmoittautui huomattavasti enemmän kuin he odottivat.

– Emme osanneet odottaa, että tänne tulee näin paljon porukkaa. Odotimme noin 500:aa kilpailijaa, mutta heitä tulikin vähän enemmän, toteaa järjestävän vaasalaisseuran edustaja, kilpailun johtaja Iida Kossila.

Koululle kisaa mahtui seuraamaan vain rajallinen määrä yleisöä.

– Katsomopaikkoja myytiin 500. Liput myytiin loppuun ja siitähän tuli haloo.

Aluekilpailu on Kossilan mukaan paljon pienempi kuin esimerkiksi SM-karsintakilpailu, joka järjestettiin pari vuotta sitten Vaasan jäähallilla. Hän arvelee, että aloittelevilla joukkueilla on matalampi kynnys osallistua aluekilpailuun. Pohjalaismaakunnissa on myös paljon pieniä seuroja, jotka eivät lähde kauemmas kisaamaan.

Pohjoisimmat osallistujat Kemistä, itäisimmät Kuopiosta

Vaasassa kilpailleet joukkueet olivat paitsi lähiseudulta ja Etelä-Pohjanmaalta, myös kaukaa Kemistä, Kuopiosta, Oulusta, Helsingistä ja Tampereelta. Iältään kilpailijat olivat 8–50 vuoden väliltä.

Vaikka kilpailun nimi "battle" viittaa jonkinlaiseen taisteluun, jokainen joukkue esitti kilpanumeronsa itsekseen. Sarjoja oli kaksi: cheertanssi ja kilpacheerleading.

Joukkueiden esityksiä arvioi 5–7 hengen tuomaristo.

– Tuomarit arvostavat taitoa, mutta myös puhtautta. Joukkueella pitää olla yhtenäiset taidot, jotta esitys on puhdasta, mutta tietty taitotaso määrittää sijoituksen, Kossila kuvaili.

Taitotasolla hän tarkoittaa muun muassa akrobatiaa, nostoja ja voltteja.

Tärkeintä, että kaikilla on hyvä fiilis

Fanny Fogde lupasi vaasalaisjoukkueen ohjelman olevan vauhdikas ja pyramidien tasokkaita. Fogde on yksi joukkueensa kapteeneista.

– Voitto tulee sillä, että onnistumme yhdessä joukkueena. Mutta ei sekään ole tärkeintä. Tärkeintä on se, että kaikilla on hyvä fiilis tuolla kisamatolla ja voimme olla tyytyväisiä omaan suoritukseemme.

Cheerleadingiä hän kuvailee joukkuelajiksi, jossa voi kehittyä ja päästä eteenpäin.

– Se motivoi jatkamaan. Fiilis, jonka tästä saa, on super upea. Sitä on vaikea selittää, mutta kun pääsee joukkuetovereiden kanssa tekemään jotain uutta ja siinä onnistutaan yhdessä, tulee tosi hyvä fiilis.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta