Tilaajalle

Sivukylillä on kiukkua ja epäuskoa kuntaa kohtaan, ”kaikki on jo viety”

TEUVA

Teuvan sivukylissä asuvien ikäihmisten palvelutoiveita, ja niiden toteuttamistapaa selvittävän hankkeen vetäjä Marjo Kiuru-Sundberg on jo saanut tuntumaa, mitä kylillä ajatellaan.

– Olen kiertänyt tapahtumissa, joissa on ikäihmisiä koolla. Reaktioita on tullut laidasta laitaan. On ollut kiukkua kuntaan kohtaan, ja koettu, että kaikki on kylästä jo viety. On myös epäuskoa, että voisiko jotakin uutta enää tulla. Toiset taas pitävät tätä hyvänä selvityksenä.

Seuraavaksi Kiuru-Sundberg pureutuu eri järjestöjen ja yhdistysten mahdollisuuksiin osallistua palvelujen tarjoamiseen kylillä.

Yhtenä valmiina ajatuksena on ollut Teuvan vanhus- ja vammaisneuvoston ideoima Teuvabiili. Se olisi kunnan vuokraama asuntoauto, jolla voitaisiin kiertää kylillä, ja jonka suojista esimerkiksi urheiluseurat, seurakunta tai vaikka SPR voisivat tarjota apuaan.

– Siellä voitaisiin myös opastaa henkilökohtaisesti digitaalisten palvelujen käyttöä.

Etelä-Karjalassa toimii Mallu-auto, joka on liikkuva sairaanhoitajan vastaanotto, ja siihen myös Teuvan hankeväki käy tutustumassa. Mallia otetaan myös Pohjois-Karjalasta, jossa vastaavanlaisia kylähankkeita on toteutettu.

Ensisijainen ajatus Teuvalla on joka tapauksessa saada palveluja kyliin ikäihmisille, sillä monille liikkuminen on vaikeaa.

– Esimerkiksi naiset ovat edelleen paljon miehen ajokortin varassa. Kaikkea ei voi kuitenkaan autosta tarjota, ja sen vuoksi kartoitetaan myös kiinteitä tiloja. Esimerkiksi Luovankylässä on kylätalo, jota voitaisiin käyttää, Kiuru-Sundberg sanoo.

Kylissä asuvan vanhemman väen huomioiminen juontuu siitä, että hankkeen rahoitus tulee osin Anni Seppälän testamenttilahjoituksesta. Hän toivoi, että raha käytettäisiin ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseen myös sivukylissä.

Sivistysjohtaja Pauliina Niemi ja Teuvan hyvinvointivaliokunta pitivät Piepposen tähdittämän illan päätteeksi kuntalaisraadin, jossa ihmiset saivat antaa palautetta.

–Saimme paljon ideoita järjestötyöhön liittyen ja myös kuntalaisten osallisuuteen liittyen. Olimme tosi tyytväisiä, Niemi sanoi.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta