Tilaajalle

Selvitys: Pohjoismaissa moniäänisen median pysyvät tuet kymmeniä miljoonia – Suomessa määräaikaistukea saavat vain MTV3 ja STT

Muut Pohjoismaat tukevat median moniäänisyyttä huomattavasti suuremmilla summilla kuin Suomi, ilmenee Sanomalehtien Liiton teettämästä tuoreesta selvityksestä.

Tanskassa uutis- ja ajankohtaismedian tuki on tänä vuonna hulppeat 68,8, Ruotsissa 60,8 ja Norjassa 52,3 miljoonaa euroa.

Norjan hallitus esittää ensi vuodelle 5 miljoonan euron korotusta uutis- ja ajankohtaismedioiden tuotantotukeen ja innovaatiotukeen. Tuen korotusta Norjassa perustellaan paikallisen median tärkeydellä demokratialle.

Suomessa asiaa ei ole nähty yhtä tärkeäksi, vaikka Sanomalehtien liiton selvityksen perusteella esimerkiksi vuonna 2016 yleissivistyksen kannalta luotettavimpia medioita ovat juuri painetut sanomalehdet, joita kustantavat mediatalot ovat olleet pitkään vaikeuksissa.

Suomessa yrityskohtaiset tuet STT:lle ja MTV3:lle

Suomessa käytössä ovat vain määräaikaiset yrityskohtaiset tuet MTV3:lle ja STT:lle, yhteensä 3,5 miljoonaa euroa.

Jo keväällä 2014 silloiselle viestintäministeri Pia Viitaselle (sd.) luovutetussa selvityksessä esitettiin lehtitilausten arvonlisäveron laskemista viiteen prosenttiin sekä noin 30 miljoonan euron määräaikaista mediatukea.

Lisäksi uutismedian arvonlisävero on Suomessa korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa. Norjassa ja Tanskassa on käytössä nollavero sekä printille että digille, Ruotsissa vero on 6 prosenttia ja Suomessa 10 prosenttia.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta