Tilaajalle

Seinäjokelainen kiekko- ja kuulajätti Petteri Peitso matkaa ainoana pohjalaisena parayleisurheilun MM-kisoihin Dubaihin – ”Haen sijoitusta neljän joukkoon ja paikkaa Tokion kisoihin”

SEINÄJOKI

Seinäjoen Seudun Urheilijoita edustava kokenut Petteri Peitso , 32, lähtee ainoana pohjalaisena Arabiemiirikuntien Dubaissa pidettäviin parayleisurheilun MM-kisoihin marraskuussa. Peitso kilpailee näkövammaisten kiekonheitossa ja kuulantyönnössä F11 -luokassa, mikä tarkoittaa sokeiden luokkaa.

– Siirryin tähän luokkaan viime vuonna, kun näkö alkoi heiketä, kertoo jo lapsena näkökykynsä menettänyt seinäjokelainen.

Peitso on päässyt pitkällä urallaan jo usein kilpailemaan menestyksekkäästi arvokisoissa ulkomailla. Parhaimpana saavutuksenaan hän pitää vuoden 2013 Lyonin MM-kisojen kiekon neljättä sijaa luokassa F12. Vuoden 2015 MM-kisoissa Dohassa hän oli yhdeksäs ja vuoden 2017 MM-kisat Lontoossa jäivät väliin. Viime vuonna hän oli neljäs Berliinin EM-kisoissa.

– Toki on minulla kaksi MM-hopeaa kuulasta ja kaksi MM-pronssia kiekosta vuosilta 2007 Sai Paolosta ja 2011 Antalyasta luokassa F13. Dohan helteiset kisat menivät "reisille", kun kiekot sujahtivat pääosin verkkoon.

Näkövammaisten F11 -luokka tarkoittaa täysin sokeiden, F12 ja F13 heikkonäköisten luokkia.

"Tokio kiinnostaa"

Peitso tavoittelee Dubain kuumista MM-kisoista suoraa paikkaa ensi vuoden paralympialaisiin Tokioon. Kuulakisa käydään 7.11 ja päälaji kiekko 13.11.

– Tokio kiinnostaa. Se edellyttäisi sijoitusta neljän parhaan joukkoon. Uskon, että kiekossa on paremmat saumat mitaleille kuin kuulassa. Kiekossa on pari kaveria yli muiden, mutta sen jälkeen on parin metrin sisällä 3-13 ukkoa.

Seinäjokelainen hieroja on viskonut kahden kilon kiekkoa parhaimmillaan 40.45 metrin päähän.

– Heitin sen Seinäjoella vuonna 2010. Se on samalla heikkonäköisten Suomen ennätys. Tällä kaudella kiekko on lentänyt runsaat 36 metriä ja kuulassa tuli uusi Suomen ennätys 12.01 Ikaalisissa.

Peitso on pelannut takavuosina maajoukkuetasolla myös maalipalloa.

– Nykyään pelaan enää espoolaisessa joukkueessa SM-sarjaa.

Virettä Portugalista

Vanttera190-senttinen ja 130-kiloinen Peitso kertoo parhaimpina puolinaan olevan voiman, mutta puutteita on ketteryydessä ja tekniikassa.

– Voimaa riittää, mutta nopeutta heiton loppuvaiheeseen tarvitaan lisää.

Hän haki virettä äskettäin Portugalista omalta parin viikon leiriltään.

– Se oli intensiivinen leiri ja kunto näyttää nyt hyvältä. Leiri sujui hyvin ja lämmintä oli 30 astetta. Viimeistelytreenit MM-kisoja varten heitän Bullerintien monitoimihallissa sekä Kuortane-hallissa.

Dubaihin Peitso matkaa Suomen joukkueen mukana marraskuun ensimmäisenä päivänä. Mukaan lähtee myös häntä pitkään valmentanut seinäjokelainen Matti Sadeharju sekä nykyinen henkilökohtainen avustaja Jonne Kari. Opaskoira jää kuitenkin Suomeen.

Suomen MM-joukkue

Suomen joukkue parayleisurheilun MM-kisoissa, Dubaissa 7.-15.11.

Naiset:

Marjaana Heikkinen (luokka F34), Siilinjärven Ponnistus, keihäs

Amanda Kotaja (T54), Vampulan Urheilijat, ratakelaus 100 ja 400 metriä

Miehet:

Leo-Pekka Tähti (T54), Porin Tarmo, ratakelaus 100, 400 ja 800 metriä

Toni Piispanen (T51), Espoon Tapiot, ratakelaus 100 ja 200 metriä

Henry Manni (T34), Länsi-Uudenmaan Urheilijat, ratakelaus 100, 400 ja 800 metriä

Tuomas Manni (F34), Länsi-Uudenmaan Urheilijat, keihäs ja kuula

Petteri Peitso (F11) Seinäjoen Seudun Urheilijat, kiekko ja kuula

Tokio ensi vuoden kesänä

Paralympialaiset Tokiossa 25.8.- 6.9. 2020

Dubain MM-kilpailut ovat tärkeät kisat sekä Suomen MM-menestyksen jatkon että ensi vuoden Paralympialaisten maapaikkojen kannalta.

MM-kisoista heltiää suora maapaikka sijoittumalla lajissaan neljän parhaan joukkoon.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta